Pellegrini találkozni akar a Biztonsági Tanács tagjaival

2019. november 20. - 17:34 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő péntek reggel találkozni akar az SZK Biztonsági Tanácsa néhány kiválasztott tagjával.

Pellegrini találkozni akar a Biztonsági Tanács tagjaival
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az ülésen azt akarja megvitatni, hogy az OĽaNO egyik politikusát Jaroslav Naď milyen államvédelemmel kapcsolatos, titkosított információkhoz férhetett hozzá. Elmondása szerint több gyanús ügyről van szó

Pellegrini szerint ez az ügy a nemzetbiztonságra és Szlovákia hitelességére is hatással van. Jaroslav Naď sokféle aktivitást fejtett ki, de ezeket egyelőre nem konkretizálhatja. Bővebb tájékoztatással a pénteki találkozó után fog szolgálni.

Hozzátette: információi nem a rendőrségi ügyiratból, hanem a katonai hírszerzéstől és a szlovák titkosrendőrségtől (SIS) származnak.

A rendőrség kedden tájékoztatott a közösségi hálón arról, hogy a NAKA nyomozója eljárást indított Jaroslav Naď ellen titkosított információk kiszivárogtatása ügyében. A nyomozó szerint Jaroslav Naď titkos információkat kért ki a Szlovák Köztársaság érdekeinek védelmére hivatkozva, majd illetékteleneknek kiszivárogtatta azokat.

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője a TASR hírügynökségnek küldött reakciójában megállapította, hogy Jaroslav Naď meggyanúsítása Ján Balciar, a katonai hírszerzés főnökének bosszúja. Az OĽaNO politikusa korábban nyilvánosságra hozta, hogy Balciar egy tucatnyi olyan rejtélyes ingatlan tulajdonosa, melyek eredetét nem tudja hitelesen megmagyarázni.

TASR