Pellegrini találkozott a kórházigazgatókkal, akik beszámoltak a javításokról

Peter Pellegrini kormányfő és Andrea Kalavská egészségügy-miniszter csütörtökön a kormányhivatalban fogadta az állami kórházak igazgatóit, hogy tájékoztassanak a kórházépületek aktuális állapotáról. A kormány tagjait néhány egyetemista nemrég egy ún. penészkönyvvel "ajándékozta meg", amely szlovákiai kórházakban készült felvételeket tartalmaz. A kórházigazgatók is egy könyvet hoztak a csütörtöki találkozóra, melyben összefoglalták, hogy mi mindent javítottak meg a közelmúltban.

Pellegrini találkozott a kórházigazgatókkal, akik beszámoltak a javításokról
Fotó: TASR

"Nem engedhetjük, hogy néhány, inkább esztétikai vagy apró, technikai jellegű hiányosság beárnyékolja azt az óriási mennyiségű munkát és azokat a hatalmas beruházásokat, amelyeknek a szlovák egészségügyben az utóbbi hónapokban tanúi lehetünk" – jelentette ki a találkozó után a miniszterelnök, hozzátéve: Szlovákia történetének legnagyobb szabású beruházásairól van szó. Példaként a turócszentmártoni, besztercebányai és pozsonyi kórházak építését, illetve a kórházak felszerelésének fejlesztését említette. Úgy véli, a beruházásokról kevés szó esik.

"Az apróbb hibák miatt, melyekkel ma szembesítettem a kórházak igazgatóit és igazgatóhelyetteseit, olyan kép alakul ki, mintha az egészségügy valóban romokban heverne" – állapította meg Pellegrini, aki egyben megerősítette, hogy a kórházigazgatók tisztában vannak a problémákkal. A miniszter asszony elnézést kért a hiányosságokért, és megígérte, hogy a megbízatási ideje végéig igyekezni fog azokat helyrehozni.

A miniszterelnök május elején találkozott néhány egyetemistával, akik mintegy 200 fényképet gyűjtöttek össze Szlovákia különböző kórházaiból. Pellegrinit saját bevallása szerint sokkolták a fotók. Csütörtökön viszont azt mondta, hogy a fényképek egy jelentős része által dokumentált állapot már nem aktuális. Más kórházakban viszont nagyobb felújítást igényel a probléma megoldása. Annak ellenére, hogy szerinte inkább "kozmetikai" hiányosságokról van szó, hangsúlyozta, hogy a helyreállítás fontos, mert ezek a hibák hozzájárulnak ahhoz a komplex benyomáshoz, melyet a páciensek alakítanak ki a környezetről, amelyben kezelik őket.

A kórházigazgatók garantálták Pellegrininek, hogy a következő hetekben és hónapokban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy felszámolják a legkisebb hiányosságokat is. A kormányfő és az egészségügyi miniszter maximális támogatásáról és együttműködéséről biztosította őket.


TASR