Pellegrini támogatást kért Merkeltől, udvariasságot kapott

2019. február 7. - 17:36 | Belföld

"A Szlovák Köztársaság érdeke, hogy a területén székeljen az új Európai Munkaügyi Hatóság (ELA). Ennek a törekvésnek a támogatására felkértük Angela Merkelt is" -  jelentette ki csütörtökön Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, miután találkozott a német kancellárral. Merkel azért utazott Pozsonyba, hogy részt vegyen a V4-csúcson.

Pellegrini támogatást kért Merkeltől, udvariasságot kapott
Angela Merkel és Peter Pellegrini (Fotó (SITA)

A kancellár közvetlenül nem biztosította Szlovákiát a támogatásáról. Ugyanakkor elmondta: támogatja, hogy az új tagállamokban ilyen ügynökségek létesüljenek.

„Kapcsolatban maradunk és folytatjuk a párbeszédet” – tette hozzá.

Pellegrini egyébként egyik legfőbb érvként azt hozta fel az Európai Munkaügyi Hatóság szlovákiai székhelye mellett, hogy itt még semmilyen európai intézmény székhelye nincs. Októberben már lobbizott ez ügyben a francia államfőnél, Emmanuel Macronnál is.

Kapcsolódó cikk Angela Merkel látogatásáról:
A V4-ek és Németország segítséget nyújt Marokkónak a migráció külső okainak kezelésében

Az ELA létrehozásáról szóló javaslatot 2017-ben fogadta el az Európai Bizottság. Ez több európai hivatalt vonna egy fedél alá, és legfőbb prioritása az lenne, hogy segítse az EU-s tagállamokat a munkaerő határokon átnyúló mobilitása és szociális hátterének biztosítása terén hozott európai irányelvek hazai jogba történő átültetésében. Az ELA tevékenységében való részvétel önkéntes alapon működne. Tevékenységét idén kezdené meg, míg 2023-ra működne teljes gőzzel. Költségvetése mintegy 51 millió euró lenne, és 144 személyt foglalkoztatna.

Pellegrini érvelése egyébként lényegében kopírozza az EU vezetőinek ígéretét, miszerint az új európai ügynökségek székhelyét az új tagállamok valamelyikében kellene létrehozni, miközben elsőbbséget kellene élvezniük azon tagállamoknak, ahol még semmilyen európai hivatal nem székel. Az eurózónán belül pedig Szlovákia az egyetlen ilyen tagállam.

A végszó a tagállamoké. Az ELA-ért folytatott küzdelemben a jelenleg ismert ellenfelek Ciprus, Horvátország és Lettország. Szlovákia egy alkalommal már sikertelenül pályázott egy európai ügynökség, az Európai Gyógyszerügynökség székhelyére, ám hiába volt a favoritok között, végül nem ő győzött. A brexit miatt történő székhelyáthelyezésnél végül Amszterdam járt sikerrel. Akkor még Robert Fico volt a kormányfő, és reakciójában kitett magáért, az EU-t kritizálta: "A nagy játékosok azt csináltak a kicsikkel, amit akartak. Ez teljesen világos, és ez egy olyan dolog, ami továbbra is meg fogja osztani az Európai Uniót."

(TASR/Euractiv.sk)