Pellegrini támogatja, hogy a nyugdíjasok ne fizessék a koncessziós díjat

2019. március 12. - 11:12 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő saját javaslatokkal készül a koalíciós tanácsra, amelyen az adócsökkentésről is szó lesz. Elmondása szerint megpróbál változtatni a koalíciós partnerének a véleményén a jelzett változtatásokkal kapcsolatban. Pellegrini ezt hétfőn közölte Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális találkozója után.

Pellegrini támogatja, hogy a nyugdíjasok ne fizessék a koncessziós díjat
Peter Pellegrini (Fotó: TASR-illusztráció)

A kormányfő szerint lehet tárgyalni az SNS némely javaslatáról. Például arról az indítványról, amely az idősek számára eltörölné a közmédia finanszírozását biztosító koncessziós díjakat, illetve amely csökkentené a sajtótermékek áfáját.

A többi javaslatot ugyanakkor problémásnak tartja.

„Nem vagyok benne biztos – és a múltban már láttunk erre példát -, hogy ha több olyan élelmiszeripari termék lesz, amelyre csökkentett áfa fog vonatkozni, akkor az automatikusan árcsökkenést is fog jelenteni”

– mondta Pellegrini. A legtöbb esetben szerinte a legnagyobb élelmiszerárusító vállalatok fogják felélni a kedvezmény egy részét, és végül a fogyasztónak ebből semmilyen haszna nem lesz.

Ezenkívül a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a cégek csaknem 60 százaléka, amely az adója jelentős részét Szlovákiában fizeti, külföldi társaságok tulajdonába tartozik. „Ha jelentősen csökkentjük az adót, akkor lehetővé tesszük ezeknek a cégeknek, hogy nagyobb bevételre tegyenek szert, és hogy több pénzt vigyenek ki az országból az anyavállalataik részére” – jegyezte meg.

Pellegrini tehát saját javaslatokkal érkezik a koalíciós tanácsra. Azt fogja javasolni, hogy először inkább a dolgozóknak, ne pedig a cégeknek csökkentsék az adót. „Szerintem ez a helyes út, és arra fogom buzdítani a koalíciós partnert, hogy inkább egy ilyen vegyes intézkedéscsomagot fogadjunk el, ezenkívül pedig arra is törekedni fogok, hogy a koalíciós partner esetleg változtasson a véleményén” – tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő kijelentéseire az SNS is reagált. Pozitívan értékelik, hogy az adócsökkenés kérdése társadalmi témává vált. „Peter Pellegrini kormányfő korábban azt mondta, hogy ez nem lehetséges, és ma annak örülünk, hogy megértette, amit az SNS már régóta hangoztat: hogy az adócsökkentés az egyetlen út a szlovák társadalom számára” – közölte Zuzana Škopcová, az SNS elnöki irodájának a vezetője.

(TASR)