Pellegrini: A társadalmi értékteremtés nem számítógépes játék!

2019. május 9. - 10:47 | Belföld

A kormányfő szerint minden egyes kételkedés az államban hozzájárul a szélsőségesség terjedéséhez.

Pellegrini: A társadalmi értékteremtés nem számítógépes játék!
Fotó: TASR

„A társadalmi értékteremtés nem számítógépes játék, amelynek a végén, ha valami nem tetszik, megnyomjuk a törlés gombot. Minden hibázásunknak, tévedésünknek vagy kötelességszegésünknek a jövőben olyan tragikus következményei lehetnek, mint 74 évvel ezelőtt volt”

– jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerdán a fasizmus felett aratott győzelem 74. évfordulóján.

A kormányfő hozzátette, az emberek kételkedése az államban hozzájárul a szélsőségesség terjedéséhez.

A fasizmus feletti győzelem napja alkalmából a kormányfő Andrej Kiska államfővel és Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszterrel közösen vett részt a zólyomi megemlékezésen a világháborúban elesett katonák síremlékénél.

Pellegrini Kiskának is üzent a beszédében: „Ha az igazságról beszélünk, akkor mindig nyíltan és ténylegesen el kell mondanunk, hogy Szlovákiát a Vörös Hadsereg egységei, a román hadsereg csapatai és az első csehszlovák hadtest szabadították fel. És ebben az esetben, ha a második világháború befejezése évfordulójának a hivatalos ünnepsége zajlik, elnézést, elnök úr, de az elején meg kellett volna hallgatnunk az orosz himnuszt is.”

Pellegrini szerint annak ellenére, hogy Szlovákia és egész Európa is már jó ideje békében él, a szélsőségesség „csendes reneszánszának vagyunk tanúi, és olyan eszmék térnek vissza, amelyekről azt gondoltuk, hogy már rég eltemettük a múltban”.

A kormányfő hozzátette, éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk a 60 millió emberi életről, amelyeket a háborús borzalmak követeltek a fasiszta ideológia nevében.


(TASR/para)