Pellegrini távozik a Smerből, nem kér Ficóból többet

2020. június 10. - 11:47 | Belföld

Peter Pellegrini már nem köti össze politikai jövőjét Smerrel.

Pellegrini távozik a Smerből, nem kér Ficóból többet
Fotó: tasr

A párt alelnöki pozíciójáról lemond, és - ahogy ő mondja - a Smer-SD márkát Robert Fico pártelnöknek hagyja. A szerdai besztercebányai sajtótájékoztatóján Pellegrini bejelentette, hogy a következő lépése az lesz, hogy távozik a pártjából. Az "egyik legnehezebb politikai döntését" vagy 40 percen keresztül magyarázta az újságíróknak.

Mai az a hír is, hogy Robert Fico felajánlotta a pártelnöki posztot Pellegrini alelnöknek – erősítette meg az információt a TASR hírügynökségnek Ján Mažgút, a párt szóvivője. A hír a pluska.sk portálon jelent meg. Mažgút elmondta a TASR-nek, hogy az ajánlat néhány nappal ezelőtt érkezett.

Az információt Ladislav Kamenický, a Smer-SD elnökségének tagja is megerősítette. Úgy fogalmazott, fontos, hogy Fico és Pellegrini találkozzon, és hogy a párt egységes maradjon. „Szilárd meggyőződésem, hogy sikerül megállapodni" - mondta. Hozzátette, ajánlat készül Pellegrini számára, és reméli, megszületik a megállapodás.

Pelle, ahogy az exkormányfőt hívják, viszont simán elutasította ezt az ajánlatot, mert inkább azt nézte, a Focus ügynökség mennyit mért a létrehozandó - ma még nem létező - új pártjának. Miután kiderült, a szavazók 21,4 százalékát szerezné meg Pellegrini, amennyiben az egykori kormányfő új pártot alapítana, már csak az volt a kérdés, a Ficóval szakító politikus mikor lép.

Pellegrini már június elején úgy nyilatkozott Ficóról, hogy "...igazságosabb volna azt mondani, hogy ne ártsunk egymásnak, menjünk tovább külön utakon". Az az érzése, hogy az ő, illetve a Smer elnökének a nézetei egyre inkább távolodnak egymástól. "Talán úgy volna helyénvaló, ha ezt nem húznánk tovább".

TASR