Pellegrini a transzatlanti kapcsolatokról is beszélni akar Pompeóval

Peter Pellegrini kormányfő több témáról is beszélni akar Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel - többek között a transzatlanti kapcsolatok megőrzésének a fontosságáról.

„Pompeónak elmondom, hogy milyen fontosnak tartom a transzatlanti kapcsolatok megőrzését, ahogy azt is, hogy az USA és Európa közötti esetleges kereskedelmi háború az egyik félnek sem lenne kedvező. A két legszorosabban összefűzött gazdaságként egymásra vagyunk utalva, és együtt erősebbek vagyunk” – közölte Pellegrini a TASR-rel.

Pompeo pozsonyi látogatása szerinte több téma megnyitására is alkalmat ad – a gazdasági témáktól kezdődően, egészen a biztonsági kérdésekig. „Egyértelművé teszem, hogy kiszámítható külpolitikát akarunk folytatni, és hogy a NATO aktív tagjai akarunk lenni” – közölte. A biztonsági helyzet új kihívásaival kapcsolatban elmondta: a kormány a fegyveres erők korszerűsítésével a kollektív biztonsághoz akar hozzájárulni.

A gazdasági kérdések területén a kormányfő ki akarja emelni az Egyesült Államok és Szlovákia közötti vállalkozói kapcsolatokat, amelyek alapját a stabil és előremutató gazdaság képezi. „Ez a pozitív gazdasági fejlődés egy új dinamizmust eredményez, hiszen az amerikai cégek célpontjából fokozatosan aktív befektetőkké válunk, akik az Egyesült Államokban teremtenek munkahelyeket” – állapította meg. Állítása szerint Szlovákia az induló vállalatok közép-európai melegágyává vált, és a globális fejlesztések legjobb megoldásait kínálja. Mint elmondta: ezek iránt az amerikai nagyvállalatok is érdeklődést mutatnak, ami szerinte jó hír.

Pompeo Andrej Kiska államfővel is találkozik, aki kedden, 10:50-kor fogadja őt az elnöki palotában. Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter szintén tárgyalni fog Pompeóval. A két miniszter a 2018 novemberében tartott washingtoni találkozójuk témáját fogja folytatni. Többek között a kétoldalú kapcsolatokról, az aktuális biztonsági és külpolitikai témákról, valamint a Gazdasági és Együttműködési Szervezetben (OECD) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) működő szlovák elnökség prioritásairól lesz szó – közölte a külügyi tárca.

TASR