Pellegrini üdvözli Kollár azon kezdeményezését, hogy törvényjavaslatot akar benyújtani a választási időszak lerövidítéséről

2022. július 2. - 11:14 | Belföld

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke üdvözli Boris Kollár, a Sme rodina elnökének azon kezdeményezését, hogy egy,  a választási időszak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánytörvény benyújtását tervezi.

Pellegrini üdvözli Kollár azon kezdeményezését, hogy törvényjavaslatot akar benyújtani a választási időszak lerövidítéséről
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Pellegrini úgy gondolja, hogy Kollár ezt a javaslatot nem tudja majd elfogadtatni a koalíciós pártokkal. Richard Takáč, a Smer-SD képviselője hasonlóan vélekedik erről, ő Kollár marketinglépésének tartja ezt az egészet. Takáč kiemelt feladatként jelölte meg az előrehozott választásokról szóló népszavazással kapcsolatos aláírásgyűjtést.

"Aggódom amiatt, hogy ez nem-e egy újabb tipikus Kollár-ígéret, s ő azzal a tudattal nyújtja be a javaslatot, hogy nem talál majd megfelelő támogatottságot a parlamentben, vagy a koalíciós partnerei körében"

- mondta Pellegrini újságíróknak, s kijelentette, ha a Sme rodina elnöke komolyan gondolja ezt a javaslatot, akkor számíthat 11, a Hlas-SD-ben aktív képviselő támogatására.

Pellegrini szerint mindenképp kell olyan változtatást végrehajtani az alkotmányban, ami a választási időszak lerövidítését érintené.

"Csak azért van szükség erre, hogy a kormány vagy a parlament dönthessen a választási időszak lerövidítéséről és előrehozott választások kiírásáról"

- mondta, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság döntése alapján az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a képviselők lerövidítsék választási időszakot.

Szerinte az alkotmánymódosítás a legtisztább megoldás.

"És jobb lenne, ha a képviselők mindezt maguk csinálnák, és nem azon az alapon, hogy népszavazáson vagy petíciójukkal kényszerítették rá őket"

- tette hozzá.

Takáč megjegyezte, hogy az alkotmánytörvényhez 90 parlamenti képviselő támogatására van szükség. Nem tudja elképzelni, hogy Kollár elég szavazatot találna a támogatására. Meg akarja várni a helyzet alakulását a koalícióban. Kollár már bejelentette, hogy augusztus 25-ig benyújtja azon alkotmánytörvény tervezetét, amely lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését.

Takač prioritásként jelölte meg a népszavazás kiírásához szükséges mielőbbi aláírásgyűjtést. A petíciós kampányt a Smer-SD kezdeményezte, amely a népszavazást az október 29-i őszi választásokkal szeretné összevonni.

A Hlas-SD mellett az SNS és a Republika is kinyilvánították politikai támogatásukat a népszavazás mellett.

TASR/para