Pellegrini ugyanazt fújja, mint Fico

Mindketten nyilatkoztak Andrej Kiska országértékelő beszédéről, és mindketten ugyanazzal a véleménnyel rukkoltak elő. 

Pellegrini ugyanazt fújja, mint Fico
Peter Pellegrini - Fotó: TASR

Először a miniszterelnök, Peter Pellegrini nyilatkozott sajtónak, és elmondta, hogy Kiska beszéde nem egy pártok felett álló köztársasági elnök országértékelője volt, hanem egy jövőbeli ellenzéki politikusé.

"Arra számítottam, hogy igazságosan megítéli országunk helyzetét, de egy olyan államfőt láttam, aki semmi pozitívat nem mondott Szlovákiáról. Nem érintette a gazdasági fejlődésünket, a munkanélküliségi ráta javulását, a bérek és az életszínvonal emelkedését. Csak a kritika ömlött belőle" - fogalmazott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az emberek figyelmét Kiska is felhívta, legyenek büszkék hazájukra.

Emlékeztetett arra is, hogy Kiska sokat beszélt a jogállamiságról, a moráis autoritások fontosságáról és az emberek bizalmának visszaszerzéséről. "Éppen ezért örültem volna, ha férfiasan beszélt volna azokról a gyanúkról, amelyek vele kapcsolatban merültek fel, és melyek arról szólnak, hogy valószínűleg átlépte a kampányra fordítható összeghatárt. Erről azonban máig hallgat" - húzta alá.

Kapcsolódó cikkek:

Kiska: Az elit rendőrök ne a bonbonokat és az 50 eurós korrupciót hajszolják!

Kotlebaék tiltakozó akciója megszakította Kiska parlamenti beszédét

Kiska szemére vetette, hogy nem veszi észre azok munkáját, akik jól végzik a dolgukat. "A konstruktív kritika, de az igazságosság híve is vagyok. Ha valamit bírálok, akkor a másik oldalon azért kiemelem azokat a dolgokat, amelyeket sikerült teljesíteni" - húzta alá.

Erre jött Fico, aki szerint Kiska - minő meglepetés - beszédével megerősítette ama pozícióját, hogy egy ellenzéki politikusról van szó.

"Már 2014-ben, az elnökválasztás idején megmondtam, hogy Kiskából ellenzéki politikus lesz. Beszéde pedig éppen ezt a szellemiséget tükrözte. Néhány hónapja még azt mondta, hogy Szlovákia egy sikeres ország, hirtelen meg egy fekete lyuk, perspektíva nélkül" - hangsúlyozta Fico.

Úgy véli, semmilyen jövőképet nem tartalmazott Kiska beszéde, kizárólag bírálatokat.

Ugyanakkor Fico is elvárta volna az önreflexiót Kiskától. "Ha valaki az emberek bizalmáról beszél a bíróság, az ügyészség és a rendőrség iránt, valahogy tisztába kellene tennie a vele szemben felmerült gyanúkat is. Beszélnie kellene arról, hogyan fosztotta meg 48 lakástól az embereket Kiszucaújhelyen (Kysucké Nové Mesto), hogyan fosztott meg telkétől egy fogorvost, hogyan finanszírozta a kampányát, az adózással kapcsolatos gyanút" - sorolta.

Fico szerint Kiska pártérdekekből kifolyólag visszaél az elnöki hatalmával.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.