Pellegrini üzent Čaputovának - arra buzdította az államfőt, hogy a beszédről a cselekvésre térjen át

2021. november 23. - 18:29 | Belföld

Az ellenzéki Hlas-SD vezetője és független parlamenti képviselő, Peter Pellegrini bírálta Zuzana Čaputovát a járványhelyzettel és a kormány intézkedéseivel kapcsolatban.

Pellegrini üzent Čaputovának -  arra buzdította az államfőt, hogy a beszédről a cselekvésre térjen át
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Úgy gondolja, hogy már régen tennie kellett volna valamit, és felszólította Eduard Heger miniszterelnököt és több kormánytisztviselőt, s kérjen beszámolót tőlük a kialakult helyzetről. Az elnöki hivatal válaszul a helyzetről és az intézkedések szükségességéről azt válaszolta, hogy az államfő már tárgyalt a miniszterelnökkel. Szerinte Pellegrininek csatlakoznia kell a helyzet megoldásához, példát kéne mutatnia és támogatnia kellene a lockdownt.

"Heger miniszterelnöknek már tegnap le kellett volna ülnie az államfő szőnyegére, és válaszolnia kellett volna azokra a kérdésekre, hogy mit tesz a kormány havonta több száz ember halálának megállítása érdekében"

- üzente Pellegirni az elnöknek. Pellegirni szerint a pozsonyi kórház orvosaival való találkozása után elmondott erős szavai nem elegendőek. Arra buzdította Čaputovát, hogy a beszédről a cselekvésre térjen át, és ne csak kommentátorként, hanem a kompetenciáján belül avatkozzon bele a történésekbe.

"Itt az ideje, hogy az elnök egy kritikus helyzetben szerdán részt vegyen a kormányülésen, és közvetlenül kérdéseket tegyen fel a minisztereknek, és az államfői felhatalmazás alapján lépjen fel"

- tette hozzá Pellegrini.

Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának vezetője erre reagálva elmondta, hogy az államfő hétfőn (november 22-én) találkozott Heger miniszterelnökkel, aki a súlyos pandémiás helyzetről és a megelőzés szükségességéről beszélt.

"Az elnökasszony ehhez azt is hozzátette, hogy Peter Pellegrininek, mint az egyik leghitelesebb politikusnak csatlakoznia kell a súlyos helyzet megoldásához, példát kell mutatnia a védőoltások támogatásában, és támogatnia kell a zárlatot is"

- tette hozzá Matej.

A pozsonyi ružinovi kórház keddi látogatása után az elnök bejelentette, hogyha így megy tovább, elveszítjük a harcot a járvány ellen, és egy mindenkit érintő lockdownra van szükség.

Beszélt a szemléletváltás szükségességéről, és rámutatott a kórházba került, áldozatok és kimerült egészségügyi szakemberek állapotára.

A „COVID-téveszmék” terjedésének megállítására is felhívta a figyelmet.

TASR/para