Pellegrini választ vár a belügyminisztertől és a rendőrfőnöktől Vadalával kapcsolatban

2019. április 24. - 12:44 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szeretné, ha Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter és Milan Lučanský rendőrfőkapitány utánanézne, hogyan kezelte a rendőrség azokat az információkat, amelyeket Antonino Vadalával kapcsolatban már korábban megkapott.

Pellegrini választ vár a belügyminisztertől és a rendőrfőnöktől Vadalával kapcsolatban
Fotó: TASR

„Ma megkérem a belügyminisztert és a rendőrfőkapitányt, nézzenek utána, hogyan kezelte a rendőrség azokat az információkat, amelyeket például a Szlovák Információs Szolgálattól kaphatott ezeknek az embereknek a kelet-szlovákiai ténykedéséről, milyen intézkedéseket hoztak a helyzet megoldására, vagy pedig nem is foglalkoztak az üggyel” - jelentette ki a kormányfő a kormányülés előtt.

Pellegrini az újságírók illegális megfigyeléséről és rendőrségi profilozásukról is beszélt. „Ha ez igaz, és nem a törvények alapján, nem valamelyik konkrét ügyben folytatott nyomozással összefüggésben végezte ezt a munkát a rendőrség, akkor ez helytelen volt” - mondta.

Pellegrini emellett üdvözölte Lučanský rendőrfőkapitány javaslatát, aki szeretné bevezetni az elektronikus rendőrigazolványt. Ezzel az azonosítórendszerrel egyszerűen meg lehet állapítani, ki milyen ügyön dolgozott, illetve meg lehetne akadályozni az illegális megfigyeléseket. Lučanský bízik benne, hogy nem lesz több ilyen eset. „Életbe lépett egy új rendelet, amely lehetetlenné teszi az illegális profilozást, és mihamarabb további óvintézkedéseket fogadunk el” - magyarázta a rendőrfőkapitány.

A titkos megfigyelésekkel a belügyminisztérium belső ellenőrző osztálya foglalkozik, Lučanský azt mondta, biztos benne, hogy a nyomozás lezárása után komoly következményei lesznek az ügynek. A lehetséges gyanúsítottak névsorát megkapta, de a nyomozás lezárásáig nem ad bővebb tájékoztatást.


TASR/para