Pellegrini visszavonná az isztambuli egyezményhez tartozó aláírást, Čaputová szerint az Alkotmánybíróságnak kell állást foglalnia

2020. február 11. - 07:47 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök felkérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy engedélyezze a szlovák kormány megbízottjának az Isztambuli Egyezmény ratifikációs szerződéséhez tartozó aláírás visszavonását.

Pellegrini visszavonná az isztambuli egyezményhez tartozó aláírást, Čaputová szerint az Alkotmánybíróságnak kell állást foglalnia
Fotó: TASR

Az aláírás visszavonásával a kormány lezárná az Isztambuli Egyezmény ügyét. Ezt a kormányfő azután jelentette ki, hogy találkozott az elnök asszonnyal és Andrej Danko (SNS) házelnökkel.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az egyezmény nem került ratifikálásra Szlovákiában, így az nem is hatályos, vagyis nem kötelező érvényű egyik állami intézményre nézve sem. Hozzátette:

a közjogi méltóságok közül senki sem akarja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt.

Pellegrini ugyanakkor figyelmeztetett: az új kormány változtathat ezen az állásponton, és elindíthatja a ratifikációs eljárást, sőt az egyezmény aláírása mellett is dönthet.

Zuzana Čaputová államfő azt ajánlotta Peter Pellegrini miniszterelnöknek, hogy amennyiben a kormánynak kétségei vannak afelől, vajon az Isztambuli Egyezmény összhangban van-e a szlovák jogrenddel és értékrendszerrel, forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ezt azután jelentette ki, hogy hétfőn találkozott a kormányfővel és Andrej Danko (SNS) házelnökkel.

„Az alkotmánybíróság szakavatott és objektív álláspontja fontos többletet jelentene az Isztambuli Egyezmény érzékeny témájáról folytatott vitában. Az ilyen kérdésekben csak az objektív eszmecsere és az alaptörvényünk, vagyis az alkotmány tisztelete vihet előbbre minket. Ez utóbbi szerint a parlamentnek kell eldöntenie, hogy egyetért-e a ratifikálással”

– nyilatkozta hétfőn az államfő.

Čaputová leszögezte, hogy nem fogja útját állni a parlamenti többség határozatának, amennyiben az az alkotmánnyal összhangban fog dönteni az egyezményhez való csatlakozás kérdésében. Úgy véli, hogy eddig ilyen döntés nem született.

Az elnök asszony kiemelte, hogy az Isztambuli Egyezményt Szlovákia nem ratifikálta, vagyis az nálunk nem hatályos, semmire sem kötelez, és nem része a jogrendnek sem.

„A ratifikálására csak akkor kerülhetne sor, ha a parlamenti többség a dokumentum megtárgyalása után egyetértene az egyezményhez való csatlakozással. Ez azonban mind ez idáig nem történt meg, és láthatóan nincs is meg hozzá a politikai akarat”

– jegyezte meg az államfő.

Az egyezménnyel összefüggésben kialakult helyzet 2011 óta tart, és mivel az nem hatályos, Čaputová szerint nincs semmilyen nyomós ok, ami miatt a választások előtt három héttel kellene megoldást találni erre a problémára.

Az elnök asszony tiszteletben tartja az egyezményt kifogásoló emberek véleményét, megérti az aggodalmaikat, de nem hajlandó tolerálni a tények elferdítését, a félelemkeltést és a máshogy gondolkodók elleni uszítást. Hozzátette: az Isztambuli Egyezményt nem utasítja el az egész társadalom, az emberek egy jelentős része ugyanis a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem eszközeként tekint rá. Čaputová kiemelte: az ő véleményüket is meg kell hallgatni, és egyformán kell kezelni. Az Isztambuli Egyezmény ellen tiltakozó, keddre betervezett tüntetések szervezőit és résztvevőit megkérte, hogy a véleményüket nyugodt hangnemben, gyűlölködő retorikától mentesen nyilvánítsák ki.


(TASR)