Pellegriniék buktatnának, Šeliga viszont azt veti az SaS szemére, hogy nincs B tervük

2022. december 9. - 07:00 | Belföld

A Hlas-SD parlamenti képviselői a kormány leváltására fognak szavazni – jelentette be csütörtökön Peter Pellegrini, a párt elnöke. Pellegrini egyúttal visszautasította az azzal való „riogatást”, hogy mi lesz a kormány bukása után.

Pellegriniék buktatnának, Šeliga viszont azt veti az SaS szemére, hogy nincs B tervük
Fotó: TASR

A Hlas-SD elnöke megjegyezte, ha a képviselők elégedetlenek a kormánnyal, akkor megvonják tőle a bizalmat. „Vagy azt akarja valaki, hogy maradjon ez a kormány, vagy azt, hogy bukjon meg és érjen véget ez a kínlódás. Függetlenül attól, hogy utána milyen forgatókönyv jön” – mondta Pellegrini.

Szerinte nevetséges azzal „ijesztgetni” a képviselőket, hogy mi lesz a kormány visszahívása után, mert a parlament kezében lesz a döntés. A Hlas-SD szerint az egyetlen megoldás az előrehozott választás.

Kijelentette, az ország legnagyobb problémája nem a járvány, az energetikai válság, az infláció vagy az ukrajnai háború, hanem a kormány, és le kell váltani. Felszólított minden képviselőt, hogy vegyenek részt a szavazáson és szavazzanak a kormány bukására, mert a távolmaradásukkal is a kormánynak segíthetnek.

Juraj Šeliga (Za ľudí) azt hozta fel, hogy a kormány leváltásával kapcsolatban az SaS nem ismertetett B tervet. "Az új, 76 fős parlamenti koalíció vagy a hivatalnokkormány csak utópia, a kormány bukását követően csak egyetlen forgatókönyv lenne, mégpedig az előrehozott választás" – jelentette ki a rendkívüli parlamenti ülés vitájában.

„Megbuktatjuk a kormányt, aztán majd lesz valami – ennyi az önök terve” – címezte az SaS képviselőinek Šeliga. Feltette a kérdést, kivel képzelnék el az új parlamenti többséget, amikor sokakat ki nem állhatnak, és a hivatalnokkormánnyal is feleslegesen hozakodnak elő. „Mindez utópia. Arra megy ki a játék, hogy lesz-e előrehozott választás, semmilyen más forgatókönyv nem létezik” – mondta Šeliga.

Hozzátette, nem érti az SaS kamikaze akcióját, amellyel az előrehozott választást kockáztatja. Šeliga nem tagadta, hogy több problémája is van a kormánykoalíciónak, de emlékeztette az SaS-t arra az ígéretére, hogy nem fogja megbuktatni a kormányt.

Azt is kijelentette, ha megbukik a kormány, Maroš Žilinka főügyész a helyén marad, senki se fogja leváltani. A Btk. 363-as paragrafusa kapcsán azt mondta, azt nem lehet módosítani az elkövetkező fél évben, mivel nemrég a parlament elé került egy ilyen javaslat, de elbukott.

Anna Zemanová (SaS) válaszul azt mondta Šeligának, akkor kellett volna jobban harcolniuk, amikor az SaS a nyáron két hónapot adott arra Eduard Hegernek (OĽaNO), hogy alakítsa át a kormányt.

(TASR)