Pellegriniék előrehozott választásokat akarnak

2022. július 29. - 15:26 | Belföld

A Hlas-SD szerint az előrehozott választás az egyetlen módja véget vetni a kulisszák mögött zajló „piszkos politikai játszmáknak”. Az ellenzéki párt felszólította a kormánypártokat, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat az előrehozott választás megtartásának időpontjáról. A Hlas-SD azért is bírálja a koalíciót, mert a belső problémáival van elfoglalva ahelyett, hogy az embereknek nyújtana azonnali segítséget. 

Pellegriniék előrehozott választásokat akarnak
Fotó: TASR

„Politikai paktumok, átlépések, a képviselői szavazatokkal való üzletelés és a fasiszták által támogatott kisebbségi kormányra vonatkozó tervek. Ezzel van elfoglalva a kormánykoalíció. Akárcsak másfél éve, amikor a járvány helyett magával törődött, és most is a hatalomban való maradás köti le, ahelyett hogy a drágulásra keresné a megoldást” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. Szerinte ennek az a következménye, hogy egyre több kétségbeesett ember van az országban és egyre nő a szegénység.

A helyzet azután éleződött ki ismét a koalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. A párt feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja. Ha nem teljesülnek az SaS feltételei, a párt miniszterei augusztus végén benyújtják a lemondásukat.


(TASR)