Pellegriniék hajnalban fogták az öngyújtóikat és azt tették, amit tavaly ilyenkor Matovič

2021. február 5. - 08:08 | Belföld

Szokatlanul korán, hajnalban hívott össze sajtótájékoztatót az ellenzéki Hlas, hogy felhívja a figyelmet a kormány elhibázott járványkezelési módszerére, illetve hogy visszaszúrjon annak az Igor Matovičnak, aki éppen egy esztendeje, még a választási kampány utolsó napjaiban akciózott a miniszterelnöki hivatal épülete előtt.

Pellegriniék hajnalban fogták az öngyújtóikat és azt tették, amit tavaly ilyenkor Matovič
Fotó: TASR

Az utóbbi hetekben sokan haltak meg, mert a kormány nem karácsony előtt vezette be a lockdownt, azaz az ország részleges lezárását - ez volt a fő mondanivalója annak a péntek kora hajnali eseménynek, amit a Peter Pellegrini vezette Hlas szervezett. Erik Tomáš, a párt alelnöke a nyomatékosítás kedvéért még gyertyákat is gyújtott az elhárítható elhalálozásokra megemlékezve a pozsonyi Szabadság téren (Námestí slobody).

Nem véletlen Pellegriniék időzítése, hiszen éppen egy éve, pár héttel a parlamenti választások előtt az akkor ellenzéki Igor Matovič szervezett egy hasonló megmozdulást. Az akkor még ellenzékből politizáló képviselő 5 ezer gyertyát gyújtott meg a pozsonyi kormányhivatal épülete előtt, hogy felhívja a figyelmet a meg nem akadályozott halálesetekre. Akkor Matovič a Pellegrini-kormányt tette felelőssé.

Most fordult a kocka, és az ellenzéki tömörülés azt veti a tavaly márciusban felálló új kormány szemére, hogy a koronavírus miatt ezrek halnak meg, olyan tempóban, ami a leggyorsabbnak számít a világon. A Hlas szerint ugyanakkor a kormány nem tesz semmit, hogy ezt megakadályozza.

A tiltakozó akciót azért szervezték hajnal 1:30-ra, mert a kijárási korlátozás 1 és 5 óra között nem érvényes.

(cas)

Címkék: Hlas, Erik Tomáš