Pellegriniék szerint a Matovič-kormány alkalmatlan, de nem szabad bojkottálni a szigorításokat

2020. október 12. - 08:45 | Belföld
Pellegriniék szerint a Matovič-kormány alkalmatlan, de nem szabad bojkottálni a szigorításokat
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Pellegriniék szerint ezek az intézkedések is tanúskodnak Matovič-kormány alkalmatlanságáról. Véleményük szerint ugyanis nem tudnak küzdeni a járvány ellen anélkül, hogy az emberek életszínvonala jelentősen csökkenjen, illetve teljes gazdasági ágazatok kerüljenek veszélybe. Ugyanakkor úgy vélik, nem most jött el az ideje annak, hogy bojkottáljuk az intézkedéseket.

"A kormány eltékozolta a nyarat, nem erősítette meg a közegészségügyi hivatalokat, az egészségügyi dolgozók létszámát, elhanyagolta a megelőzést és a népművelést. Ennek eredménye, hogy a koronavírus immár kontroll nélkül terjed és olyan helyzetbe kerülhetünk, mint tavasszal volt Olaszország vagy Spanyolország több száz vagy ezer halottal" - fogalmazott.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány két magas képviselője sértő üzeneteket továbbítson egymásnak a médián vagy a közösségi hálón keresztül, mivel az effajta viselkedés bizalmatlanságot ébreszt az emberekben a meghozott intézkedésekkel szemben.

Rámutattak, hogy a fertőzést csak abban az esetben tudjuk megállítani, ha úgy viselkedünk a másikkal, mintha fertőzöttek volnánk, és olyan óvatosak leszünk, mintha körülöttünk mindenki fertőzött lenne.

Felszólították a Matovič-kormányt, hogy mutassanak be egy tervet arra vonatkozóan, hogyan fogják segíteni a társadalom járvány által sújtott csoportjait. Javasolják egyúttal a járvány idején fizetendő ápolási segély (OČR) emelését azoknak a szülőknek, akik az iskolabezárások miatt kénytelenek otthon maradni a gyermekükkel, továbbá a városok és falvak, egyszersmind a sport és a kultúra területén dolgozók megsegítését.

(TASR)