Pellegriniék tudatosan hazudtak a nyugdíjról Sulík szerint, a Hlas nem titkolja, hogy meneszteni akarják Lipšicet

2023. november 12. - 15:55 | Belföld

Peter Pellegrini, házelnök, a Hlas-SD vezetője vasárnap a Markíza Na telo című politikai műsorában megerősítette, fontolgatja, hogy indul a jövőre esedékes államfőválasztáson.

Pellegriniék tudatosan hazudtak a nyugdíjról Sulík szerint, a Hlas nem titkolja, hogy meneszteni akarják Lipšicet
Fotó: TVNOVINY.sk/Martin Lachkovič

A Hlas-SD elnöke szerint hamarosan itt lesz az ideje, hogy bejelentse a döntését. „Tartsák tiszteletben, hogy hivtalos döntés még nem született, de nem fogom sokáig húzni” – jelentette ki, hozzátéve, közeledik az időpont, amikor a parlament elnökeként ki kell írnia a köztársaságielnök-választást. Pellegrini ennek kapcsán elmondta, igyekezni fog olyan időpontot bejelenteni, ami nem esik egybe a tavaszi szünettel egyik megyében sem.

Richard Sulík ellenzéki parlamenti képviselő, az SaS párt elnöke bírálta, hogy Pellegrini még nem jelentette be a döntést az esetleges elnökjelöltségről. "A választók bizalmával játszik" - mondta Sulík.

Pellegrini arról is beszélt, hogy a Hlas-SD a választások előtt meghatározott alapfeltételeinek 95 százalékát belefoglalták a kormányprogram tervezetébe. Sulík azonban emlékeztette Pellegrinit, hogy az ígért, teljes összegű 13. nyugdíj kapcsán ez nem így történt. „Tudatosan hazudtak a választóknak” – húzta alá az SaS elnöke.

A Hlas vezetője úgy reagált, hogy 2024-ben már teljes összegű 13. nyugdíjat folyósítanak majd.

A műsorban szóba kerültek a belügyminisztérium személycseréi is. Ennek kapcsán Pellegrini kiemelte, teljes mértékben támogatja a Hlas által jelölt belügyminisztert, Matúš Šutaj Eštokot. "A miniszternek a saját embereivel kell körülvennie magát, mert politikai felelősséget vállalt az egész tárcáért" - tette hozzá.

Sulík a hatalom arroganciájáról beszélt. Bírálta azt is, hogy a védett bejelentő státusszal rendelkező személyeket helyeztek szolgálaton kívül. „Nálunk nem volt megkötve a rendőrök keze, nem dobtunk ki senkit, nem voltak ilyesféle tisztogatások” – hangsúlyozta Sulík.

Pellegrini továbbá kijelentette, nem tud róla, hogy ki kerül majd a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) élére. "Tiszteletben tartjuk a miniszterelnök jelölését" – mondta Pellegrini, hozzátéve, ezzel kapcsolatban nem fogja támogatni az esetleges törvénymódosításokat.

Az országos rendőrfőkapitányi pozíció lehetséges jelöltjeiről sem nyilatkozott, és azt mondta, még a Speciális Ügyészi Hivatal sorsáról sem döntöttek. Azt azonban nem titkolta, a kormánykoalíció mindent megtesz annak érdekében, hogy leváltsák Daniel Lipšic speciális ügyészt.


(parameter)