Pellegrininek állítólag fontos információi vannak a titkos találkozóról, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt

2021. május 26. - 18:40 | Belföld

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD párt vezetője lemondásra szólította fel Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt és a kabinetjét.

Pellegrininek állítólag fontos információi vannak a titkos találkozóról, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt
Fotó: TASR

Fontos értesüléseket említett a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében tartott csúcstalálkozóval összefüggésben. Azt állítja, hogy a közjogi méltóságok félrevezető információkat közöltek a találkozó témájával kapcsolatban.

Pellegrini szerint Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke egy olyan bizalmas jelentésről tájékoztatta a képviselőket, amely megerősíti egy büntetőeljárást befolyásoló munkacsoport létezését.

A Hlas-SD elnöke úgy látja, a jelentésből egyértelműen kitűnik, hogy Szlovákiában hogy létezik egy olyan munkacsoport, amely ténylegesen manipulálja a büntetőeljárásokat, illetve befolyásol bizonyos tanúkat is, hogy mások ellen valljanak, ezáltal juttatva magukat különféle előnyökhöz. A volt kormányfő szerint a szóban forgó jelentésben nevek nem szerepelnek.

Az egykori kormányfő az állam biztonsági erők által megerősített botrányáról beszél. Éppen ezért azt követeli, hogy a mondjon le a miniszterelnök és a kormány, a bűnügyi szervek pedig vállaljanak felelősséget a jelentésben említett személyekkel kapcsolatban, „akik részt vettek ebben a súlyos bűncselekményben”.

„Peter Pellegrini a Hlas párt elnökeként, amely a szlovákiai szervezett bűnözés politikai szárnya, folytatja a hazugságok terjesztését, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét a kulcsfontosságú tényről, miszerint a bűnüldöző szervek szabad kezet kaptak és teljesítik a kötelezettségeiket, hogy megtisztítsák Szlovákiát a korrupciótól” – reagált tömören a kormányhivatal.

Boris Kollár állítja, Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger kormányfő igazat mondtak a találkozóval kapcsolatban, amelyen nem volt szó „élő dolgokról” és Pčolinskýról sem. A parlament elnöke megerősítette bizonyos SIS-információk súlyosságát, azt azonban nem mondta meg, hogy a jelentés, amelyet felolvasott, a jelenlegi vagy korábbi kormányra vonatkozott-e. Hozzátette, nagyon súlyos dolgokról van szó, amelyekkel a kompetens szerveknek kell foglalkozniuk.

A szerdai rendkívüli parlamenti ülést az ellenzék azért hívta össze, hogy a kormánypárti illetékesek adjanak választ arra, miről volt szó a közjogi méltóságok múlt heti találkozóján, amely a Szlovák Titkosszolgálat pozsonyi központjában, egy olyan teremben zajlott, amelyet nem lehet lehallgatni. A plénum szerdán megszavazta, hogy az ülésen legyen jelen az SIS korábbi igazgatója, ezt azonban később az ügyész elutasította.

A Smer-SD máris jelezte, indítványozni fognak egy újabb rendkívüli ülést az üggyel kapcsolatban, Kollár szerint azonban a kormány valószínűleg ennek az ülésnek az összehívását már nem teszi lehetővé.

Az ellenzék azért kritizálta a titkos találkozót, mert szerintük folyamatban lévő büntetőeljárásokról volt szó a megbeszélésen. Eduard Heger miniszterelnök ezt korábban cáfolta. Tájékoztatása szerint a találkozót ő kezdeményezte annak érdekében, hogy az állam legfőbb tisztségviselői megismerkedhessenek az aktuális hírszerzési információk részleteivel.


(TASR/para)