Pellegrininek lehet a legnagyobb esélye, ha indul az elnökválasztáson

2023. november 10. - 10:34 | Belföld

A parlamenti választáson elért harmadik hely, a kormányalakítás döntő szava és a parlament elnöki posztjába való visszatérés növeli Peter Pellegrini népszerűségét és erősíti esélyét a köztársasági elnöki tisztségre.

Pellegrininek lehet a legnagyobb esélye, ha indul az elnökválasztáson
TASR-felvétel

Ha most lennének az elnökválasztások, akkor valószínűleg Peter Pellegrini és Ivan Korčok jutna a második fordulóba, a második fordulóban pedig a Hlas elnöke nyerne.

Ez az Ipsos ügynökség Denník N-nek készített novemberi felmérésének eredményeiből következik.

Augusztus elejéhez képest, amikor az Ipsos legutóbb az elnökjelöltek támogatottságát mérte, nőtt Pellegrini előnye Korčokkal szemben.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy Korčok volt külügyminiszter fél évvel az elnökválasztás előtt sem esélytelen a győzelemre. Az eredmények továbbá megmutatják Pellegrini népszerűségét is.

A felmérésben az Ipsos ügynökséggel közösen az első és a második fordulót szimulálta a Dennik N – azonban olyan helyzetben, hogy Pellegrini még nem jelentette be jelöltségét, és még nem ismert a jelöltek listája.

Ezekből a válaszokból jól látszik, hogy Peter Pellegrininek és Ivan Korčoknak van a legnagyobb esélye a második fordulóba jutásra.

Vizsgálták a két bejelentett elnökjelölt, Štefan Harabin és Ján Kubiš, valamint a 2019-ben már induló Róbert Mistrík és Maroš Žilinka főügyész esélyeit is.

A felmérés szerint a válaszadók 19 százaléka most biztosan Peter Pellegrinire szavazna, ami hét százalékponttal több, mint augusztusban volt. Ivan Korčok volt külügyminiszterre a megkérdezettek 14 százaléka szavazna, ami három százalékponttal több, mint augusztusban. Kissé – 17 százalékra – csökkent azok száma, akik Korčokot tekintik jelöltjüknek.

Míg Pellegrini esetében a válaszadók mindössze 16 százaléka válaszolta úgy, hogy nem tudja, hogy rá szavazna-e, addig Korčok esetében a megkérdezettek 28 százaléka válaszolt így. Ez azt jelzi, hogy a volt külügyminiszternek a választások előtt még van esélye a helyzete javítására.

Ha Pellegrini és Korčok együtt lenne a második fordulóban, akkor a válaszadók 40 százaléka a Hlas elnökére, 26 százaléka pedig Korčokra szavazna.

(dennikn.sk)