Pellegrinivel is közös nevezőre jutott az államfő

2019. június 18. - 14:25 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő a főügyészválasztás módjának megváltoztatását szorgalmazza, szeretné, ha nem csak a parlamenti képviselők javasolhatnának jelölteket.

Pellegrinivel is közös nevezőre jutott az államfő
Peter Pellegrini miniszterelnök és Zuzana Čaputová államfő (Fotó: TASR)

Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel folytatott keddi találkozóján beszélt, azt mondta, a változást Pellegrini is támogatja, ahogy Andrej Danko (SNS) házelnök is, akivel kedden reggel tárgyalt.

„A későbbi találkozóinkon fogunk egyeztetni az ügyészséget érintő további változásokról” - szögezte le az államfő.

Peter Pellegrini a találkozó után kijelentette, szerinte is túlságosan régóta húzódik az alkotmánybíró-választás. „Minél hamarabb be kell fejezni ezt az alkotmánybíró-választási sagát. Annak rendje és módja szerint működőképessé kell tenni az alkotmánybíróságot, ahogy ezt az Alkotmány előírja” - húzta alá Pellegrini.

A témában a parlamenti képviselőkkel is egyeztetni akar, de, mint hozzátette, tisztában van azzal, hogy a döntés joga az övék és ezt tiszteletben tartja. Az alkotmánybíró-jelöltekről június 20-án kellene szavazni a parlamentben, Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentette, addig nincs ok újabb választási fordulót tartani, amíg a már megválasztott jelöltekből ki nem nevez hármat az államfő. Zuzana Čaputová viszont meg akarja várni, amíg az összes alkotmánybíró-jelöltet megválasztja a parlament.

Čaputová hivatalos csehországi látogatásáról is egyeztetett Pellegrinivel, aki biztosította, hogy a pozsonyi Cseh ház létrehozására adandó kormánytámogatás átutalása már csak „technikai kérdés”.

Környezetvédelmi témák is szóba kerültek, ez a terület Čaputová egyik prioritása. Pellegrini biztosította a köztársasági elnököt, hogy az Európa Tanácsban támogatni fogja azt az elhatározást, melynek értelmében 2050-re szén-dioxid-semlegessé kell tenni a gazdaságot és megszüntetni a széntüzelést. Az elnök asszony ugyanezt az álláspontot fogja képviselni a New York-i klímacsúcson.

A külpolitikát illetően Pellegrini elmondta, mindenben egyetértenek, és örül, hogy Čaputová is csatlakozni akar a három közjogi méltóság által korábban aláírt nyilatkozathoz, amely lefekteti az ország külpolitikai irányultságát.

„Minden kételyt el akarunk oszlatni azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia eltérhet az eddigi külpolitikai irányultságtól és stratégiától” - tette hozzá Pellegrini.

(TASR)