Penész, mocsok és egérszar minden mennyiségben

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ŠVPS) munkatársai országszerte több mint 43 ezer ellenőrzést hajtottak végre 2017-ben.

Penész, mocsok és egérszar minden mennyiségben
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Forrás: ŠVPS)

Amellett, hogy a hivatal a napokban azokat a termékeket ellenőrzi, amelyek iránt az év ezen időszakában a legnagyobb a kereslet - tojás, méz, tej, hús, cukorka, csokoládé -, közzétettek egy lesújtó képgyűjteményt a szerv 2017-es ellenőrzéseiről.

Penész, mocsok, lejárt és/vagy átcímkézett szavatossági idejű élelmiszer, sérült csomagolások, elavult és szabálytalanul működő gyártóegységek, penész és egérszar minden mennyiségben - ezzel szembesülnek nap mint nap az ŠVPS ellenőrei.

A legtöbb szabálytalanságot egyébként nem a legnagyobb áruházakban, hanem a közepes- és kisboltokban jegyzőkönyvezik a szakemberek. 

A karácsonyi időszak közeledtével Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter és Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója is óvatosságra inti a vásárlókat. December 6. közeledtével leginkább a csokimikulásokra kell odafigyelni, amelyek gyakran csokit nem is, csupán zsírt tartalmaznak. A karácsonyi vásárok kapcsán kijelenthető, hogy átlagosan az eladók fele nem teljesíti a higiéniai feltételeket - általában nem tudják igazolni a húsok eredetét, a sátrakban pedig kosz uralkodik. 

"Ha az eladó nem tudja igazolni a fogyasztásra kínált hús eredetét, akkor az potenciális veszélyt jelent a vásárló számára" - mondja Bíreš, a mezőgazdasági miniszter pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az általában jobb és biztonságos hazai élelmiszert válasszuk a boltokban. "Nem mindig jó döntés az olcsóbb mellett dönteni. Azt akarjuk, hogy a vásárlók kosarába friss és egészséges hazai élelmiszer kerüljön, ami nem utazott hozzánk több ezer kilométert" - teszi hozzá Matečná.

(para/pluska)