A Penta leszerződtette a Smer volt miniszterét

2016. augusztus 24. - 08:32 | Belföld

Viliam Čislák ezzel az ellenzéki független képviselő, Miroslav Beblavý szerint megkerülte vagy megsértette a vonatkozó alkotmányos törvényt.

A Penta leszerződtette a Smer volt miniszterét
Viliam Čislák (Fotó: TASR)

Az összeférhetetlenségről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy ha egy köztisztviselő két évvel a megbízatási ideje lejárta előtt bármilyen állami támogatást hagyott jóvá egy társaság számára, vagy bármilyen előnyben részesítette azt, nem dolgozhat e cég számára egy évvel a mandátuma lejárta után a minimálbér tízszeresénél magasabb bérért.

Čislák miniszterként tavaly szeptemberben 461 ezer eurós támogatást hagyott jóvá a Wesper nevű társaságnak, amely a ProCare kórházi hálózat 100%-os tulajdonába tartozik. Ő maga pedig most a ProCare vezérigazgatójának, Marek Dubannak dolgozik tanácsadóként. A ProCare a Penta érdekeltségi körébe tartozik.

Beblavý szerint az összeférhetetlenségi törvény érinti ezt a szituációt is, mivel Čislák munkaadója 100 százalékos leányvállalata száméra hagyott jóvá támogatást. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy sikerült megkerülniük a törvényt, mivel az tulajdonképpen 4050 euróig terjedő havi fizetést engedélyez ilyen esetekben. Úgy véli, hogy ez egy törvényi kiskapu, amelyen keresztül legalizálható évi 50 ezer eurónyi kenőpénz.

A ProCare a Denník N-nek megerősítette, hogy Čislák egy "standard menedzseri szerződés" alapján tanácsadóként és konzulensként dolgozik a vezérigazgató mellett. A jutalmát nem hozták nyilvánosságra, de mind a cég, mind Čislák visszautasítja, hogy törvényt sértettek volna.

Čislák szerint félrevezető összekapcsolni a nevét a Wespernek nyújtott dotációval, ugyanis azt több hálózat is megkapta, amely teljesítette az euróalapok vonatkozó kritériumait.

(Denník N/para)