Pentagon: legalább 801 civil halt meg a Washington vezette terrorellenes koalíció bombázásaiban Irakban és Szíriában

2017. november 30. - 19:48 | Külföld

Legalább 801 civil halt meg a Washington vezette terrorellenes koalíció bombázásaiban Irakban és Szíriában 2014 augusztusa óta, amikor a katonai szövetség megkezdte offenzíváját a két országban akkor jelentős területek uraló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen - közölte a Pentagon egy csütörtökön közzétett jelentésében

Pentagon: legalább 801 civil halt meg a Washington vezette terrorellenes koalíció bombázásaiban Irakban és Szíriában
Fotó: AP/TASR

A koalíció idén több mint 28 ezer légicsapást hajtott végre a két közel-keleti országban és 1790 bejelentést kapott arról, hogy civilek haltak meg a terrorellenes szövetség bombái miatt - állt a jelentésben.

A dokumentum hozzátette, hogy jelenleg további 695 bejelentést vizsgálnak, ezek közül 400 Szíriában végrehajtott légicsapással kapcsolatos.

A Pentagon közölte: bár minden lehetséges elővigyázatossági intézkedést megtettek, és a támadások végrehajtása megfelelt a hadviselés szabályainak, de a légi kampány sajnos civil halálos áldozatokat is követelt.

Az amerikai védelmi tárca a jelentésben hozzátette: elismeri felelősségét a károkat vagy halált okozó fellépéseiért.

A Pentagon legutóbb október végén tett közzé jelentést a koalíciós bombák civil halottjainak számáról. Akkor legalább 786 áldozatról számolt be, az elmúlt egy hónapban öt, Szíriában végrehajtott csapást vizsgáltak ki, amelyeknek a Pentagon közlése szerint 15 civil halálos áldozata volt.

A koalíció hivatalos adatai messze elmaradnak az egyes független szervezetekétől. A konfliktusokat nyomon követő Airwars, csoport szerint legkevesebb 5961 civil halt meg a szövetség légicsapásaiban. A csoport figyelemmel követi a bevetett bombák és rakéták számát is, amely meghaladja a 103 ezret.

Noha az Egyesült Államok védelmi minisztériuma meglehetősen lassan dolgozik, az illetékes hatóságok állítása szerint minden egyes, a polgári személyek halálára vonatkozó bejelentést megvizsgálnak. A koalíció pedig csak akkor ismeri el azt, hogy civileket ölt meg, ha a bejelentést bizonyíthatóan megerősítik.

(MTI)