A Pentagon szerint Kína növekvő fenyegetést jelent Amerikára

2018. október 5. - 07:22 | Külföld

Kína "jelentős és növekvő fenyegetést" jelent az Egyesült Államok hadiiparára, pontosabban annak kulcsfontosságú alapanyag-ellátására - állapította meg az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon legfrissebb jelentésében, melybe a Reuters hírügynökség helyi idő szerint csütörtökön betekintést nyert.

A csaknem 150 oldalas dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy mintegy 300 kockázati tényezővel néz szembe az amerikai hadiipar.

A jelentésben számos javaslatot tettek az ipar megerősítésére, de a részleteket nem szivárogtatták ki, azokat egy titkosított függelék tartalmazza.

Kína központi helyet foglalt el a jelentésben, amely nyomatékosította, hogy a "vörös óriás" uralja az amerikai hadiipari eszközökhöz nélkülözhetetlen ritka földfémek globális piacát. A Pentagon rámutatott, hogy Kína látja el bizonyos elektronikai eszközökkel és az amerikai lőszerekben használt vegyszerekkel.

Rávilágítottak arra is, hogy az amerikai védelmi költségvetés kiszámíthatatlan, így a hadiipari cégek nehezen tudnak felkészülni a kormányzat igényeire. Egy másik hiányosságot az amerikai tudományos és technológiai képzésben fedezték fel.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő több intézkedést is felvetett arra, hogyan biztosítsák az amerikai hadiipari ellátást. Egyebek közt a ritka alapanyagok tartalékainak feltöltését és az amerikai gyártókapacitás kibővítését javasolta.

Amerikai védelmi tisztviselők biztonsági kockázatokat látnak a folyamatosan erősödő kínai haderőben és gazdasági befolyásban, és elejét akarják venni annak, hogy Kína megbénítsa az amerikai hadsereget azzal, hogy megfosztja a szóban forgó alapanyagoktól, vagy szabotálja a technológiai importárukat az Egyesült Államokba.

A jelentés megjegyezte, hogy a világon gyártott áramköri lapok 90 százalékát Ázsiában, ennek felét Kínában készítik. Mivel az áramköri lapok gyártása az Egyesült Államok területén kívülre helyeződött, fennáll annak veszélye, hogy átláthatatlanná válik, honnan származnak a szükséges termékek - állapította meg a jelentés.

A Pentagont régóta nyugtalanítja, hogy távblokkolókat vagy távkikapcsolókat építhetnek az áramköri lapok tranzisztoraiba, így egy konfliktus esetén működésképtelenné tehetnek kifinomult amerikai rendszereket. A jelentés trójai vírust tartalmazó chipekre és más vírusokra figyelmeztetett.

Amerikai hírszerzési tisztviselők arra figyelmeztettek korábban, hogy Peking kínai gyártású mobiltelefonokkal és hálózati eszközökkel kémkedhet amerikaiak után.

A jelentésben emellett nehezményezte a Pentagon, hogy állítása szerint Kína gyakran tisztességtelen módszerekkel próbálja aláásni az amerikai ipart, például amerikai technológiák ellopásával vagy exporttermékek mesterségesen alacsony áron tartásával.


MTI/para

Címkék: Kína, Amerika, Pentagon