Péntek reggeltől a magyar és a szlovák állampolgárok úgy utazgathatnak egymás országaiba, mintha sosem lett volna vírus

2020. június 4. - 23:59 | Belföld

A magyar külügyminiszter finom hírrel szolgált csütörtökön késő este, és most már határtalan lehet az öröm: Magyarország és Szlovákia - de még Csehország és Ausztria is - beindítja a "kis-Schengent", mehetünk szinte az összes szomszédos országba, amikor csak akarunk. Hogy ez nem légből kapott hír, azt az is alátámasztja, hogy pénteken kora reggel Igor Matovič is erről posztolt a közösségi oldalán. Meg arról, hogyan hatott a szájmaszkjára a magyarországi kiruccanása.

Péntek reggeltől a magyar és a szlovák állampolgárok úgy utazgathatnak egymás országaiba, mintha sosem lett volna vírus
Igor Matovič ôs Semjén Zsolt a jelképes határnyitón Vámosszabadinál - helyszíni felvételek

Az elmúlt napokban számtalan telefonos egyeztetést folytattunk a határainkon érvényben lévő korlátozások feloldásáról az osztrák, a cseh és a szlovák külügyminiszter-kollégákkal, Alexander Schallenberggel, Tomás Petricekkel és Ivan Korcokkal. - írja Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

"Végül sikerült megállapodni minden technikai kérdésben, így holnap reggel, várhatóan 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok." - vidít fel mindenkit a magyar külügyér. Ez azt jelenti, - teszi hozzá Szijjártó - hogy péntektől "nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is."

Hasonló hangnemben nyilatkozott csütörtök délután a szlovák külügyi államtitkár is.

Martin Klus szerint haladéktalanul megújul a nemzetközi közlekedés azokkal az országokkal, amelyekkel Szlovákia külön megegyezett.

És aztán pénteken kora reggel Igor Matovič mindezt megerősítette, ahol beszámolt arról, hogy a magyar levegő szabaddá tesz, olyannyira, hogy szájmaszk nélkül tarthatott a határnyitásról sajtótájékoztatót. Szóval a hír tényleg igaz!

(sp)