Pénteken adják át, hétvégén már használható az Észak II-es lakótelepre vezető átkötőút Dunaszerdahelyen

2023. december 6. - 07:26 | Régió

Pénteken délelőtt a városvezetés átadja a Sport utca és a Kisudvarnoki út közt húzódó átkötőutat, amelyen keresztül a város egyik legnagyobb lakótelepén élők a belvárost kikerülve juthatnak ki a 63-as főútra, illetve onnan haza.

Pénteken adják át, hétvégén már használható az Észak II-es lakótelepre vezető átkötőút Dunaszerdahelyen
Cséfalvay Á. András felvételei november közepén készültek (További felvételekért kattints!)
  • A Sport utca és a Kisudvarnoki út összekötésének látványos munkálatai február végén kezdődtek a fakivágással.
  • A fák kivágásába az önkormányzat már tavaly januárban beleegyezését adta, ezt követően kezdődhetett meg a kivágás engedélyeztetési folyamata, a szolgalmi jogok biztosítása az érintett területre, dönteni kellett emellett gázvezeték áthelyezéséről is. A tavalyi határozat alapján 57 fát és bokrot volt szükséges kivágni a meglévő erdei út mentén.
  • Ezt követtk a föld alatt zajló munkálatok, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek csatornahálózatot és átemelőállomást épített ki. Az úttestet júliusban kezdték kiépíteni, augusztusban pedig a szennyvíz- és vízvezeték építésével és csatlakoztatásával kapcsolatos munkálatok miatt zárták le a Kisudvarnoki út egy szakaszát.
  • Októbertől már aszfaltoztak, novemberben pedig a kerékpárút és járda térkövezésének utolsó szakasza zajlott.

Hájos Zoltán polgármester a képviselő-testület keddi ülésén tájékoztatott arról, hogy a pénteki átadót követően a hétvégén már a sofőrök előtt is megnyitják az utat. Az elmúlt hetekben gyalogosok és kerékpárosok már tulajdonképpen használták az utat.

Ez az új út kialakít majd egy új forgalmi csomópontot a Kisudvarnoki úton, és a Sport utcán, tehermentesítve a Gyurcsó István utcát. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy a Kisudvarnoki úton hosszabb távon sincs lehetőség körforgalom kialakítására, ugyanakkor egy magasított útkereszteződést terveznek a jövőben, hasonlót, mint a Tesco mögött, a kürti úti kereszteződésben.

Az átkötőút másik végén, a Sport utcánál, illetve az Észak II-es lakótelepen ugyancsak forgalmi változtatásokat terveznek, megelőzendő az új csomópont miatt esetleg kialakuló kocsisorokat az SzNF tér felől. A polgármester közölte, hogy jelenleg közlekedésügyi szakemberekkel tanácskoznak arról, hogy milyen módon egyirányúsítsák a jövőben a lakótelep egyes utcáit ennek érdekében.

(SzT)