Pénteken éjjel véget ér a veszélyhelyzet Szlovákiában

2021. május 14. - 15:18 | Belföld

A kormány döntése értelmében pénteken (május 14.) véget ér a veszélyhelyzet Szlovákiában.

Pénteken éjjel véget ér a veszélyhelyzet Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A rendkívüli helyzet viszont továbbra is érvényben marad.

„A veszélyhelyzet megszűnésével eltörlődik a gyülekezési tilalom, és az emberek újfent találkozhatnak egymással” – nyilatkozta Veronika Remišová (Za ľudí) a pénteki kormányülést követően.

A kormány még tavaly szeptember 30-án hirdette ki a veszélyhelyzetet, amely október 1-től 45 napon át tartott. Ezt követően a kabinet többször is meghosszabbította, legutoljára április végén.

Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni, de bizonyos esetben legfeljebb 40 nappal többször is meghosszabbítható. Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken. Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.

A kormány azt követően döntött a veszélyhelyzet eltörlése mellett, hogy a parlament jóváhagyta a gazdasági mobilizációval összefüggő törvényjavaslatot. A módosítás értelmében a gazdasági mozgósítás több intézkedése abban az esetben is érvényben marad, ha a veszélyhelyzet véget ér.


TASR/para