Pénteken érkezik Dunaszerdahelyre a balatoni újhullám!

Az NFG-ben lép fel pénteken a magyarországi, eredetileg balatonboglári Bozo zenekar (Fb-event), avagy a panelrengeteg új Szécsi Pálja. A punk és grunge stílusokkal jellemzett együttes vagány bólogatásra, laza csípőtornára invitál. Néhány dologról mi is megkérdeztük őket.

Pénteken érkezik Dunaszerdahelyre a balatoni újhullám!
Fotó: Dancs Enikő Bianka / Bozo - Facebook
BOZO
 
Szabó Gyula - gitár, ének
Szabó Gergely - basszusgitár, ének
Teknyős Krisztián - dob, ének
Vincenzo Pellechia - szinti, gitár, ének

Az alternatív rock területén mozgolódó magyar bandákról szinte mindig elmondható, hogy egy picit mind a Kispálból nőttek ki. A hatás nálatok is felfedezhető és be is vallott, de mi az, ami még a ti ereitekben csordogál?

Gergő: A Kispál szerintem a generációnknak és még sokaknak utánunk is egy elég nagy inspiráció volt, meg a legtöbb tizenévesnek az a zene, aminél úgy érezték, hogy a történetében megtalálták kicsit önmagukat, a MÁV állomásnál ők is felnéztek. Hogy ennek a bevezetőnek mi értelme volt, azt ne kérdezd, a lényeg, hogy mint sokan mások, mi is nagyon szerettük, szeretjük a Kispált, a Gyula gitárjátéka szerintem sokszor inspirálódott a Kispi által, és picit talán neki is köszönheti egyéni stílusát. A Kispálon kívül szerintem egyre inkább más magyar zenekarok is nagy hatással vannak ránk, mint a KFT, de a Die Ärzte, a Blink 182, a Bloodhound Gang, a Queens of the Stone Age, a Nirvana zenekarokról se feledkezhetünk meg, ha azt keressük, hogy mit is hallgattak ezek a srácok. Vincenzo meg már az anyatejből is Pink Floydot kapott, lévén a Vezúv mellett nőtt fel, ott meg nem Jolly a király még most se…

Két eddigi albumotok, a Hullám és az Idegenek jönnek között az egyik különbség Vincenzo. Mi a többi? Melyek azok a momentumok, amelyeket átszűrtetek magatokon, hogy egyik, ill. másik album megszülessen?

G: Szerintem minden album egy bizonyos korszak kivetülése, hogy akkor ezek voltunk mi. Egyrészt ének, és zenei fejlődés is felfedezhető, és szerintem még az is jelentős volt, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz meg a zenéhez. Elég semmit mondó mondat, de attól még szerintem érezhető a zenénken is, hogy mi mindig is igyekeztünk hűek maradni önmagunkhoz, a Bozo nekem abszolút egy olyan együttes, ahol elsősorban az a lényeg, hogy ez a négy egó mennyire boldog a végeredménnyel, és ki tudjon állni mellette.

Hallgasd meg Idegenek jönnek c. albumukat:

Javarészt punk és grunge címkékkel illetik azt a zenei egyveleget, amit játszotok. Szerintetek mi a helyzet ezekkel a stílusokkal, illetve képviselőikkel ma?

Szerintem ez a kettő kb. már egyáltalán nem vonatkozik ránk, punk talán annyiban, hogy az alaptémák nem a végtelenségig komplikáltak, nevezzük magunkat inkább balatoni újhullám zenekarnak. A grunge-nak még vannak mai képviselői? A legtöbb stílussal az a baj, hogy megvannak a maga határai, szerintem egy zenekarnál viszont fontos, hogy bizonyos módon mindig feltalálja magát és nyisson új dolgok felé, legyen az kicsit más hangzás, ilyesmik…

Néhány dolog, amit okvetlen jó tudni rólatok, de még sehol sem írtak meg? :-)

Vincse tökéletesen beszél magyarul, ha részeg!

Gergő néha mosolyog is.

Gyula nyitott szájjal alszik.

Krisztián dolgozott dinnyésként a Balcsin nyáron.

Egy olyan városba érkeztek, ahol Szabó Gyulára mostanáig mint a 20. század egyik legismertebb szlovákiai magyar festőművészére emlékeztek, akiről egy utcát és a legnagyobb általános iskolát is elnevezték. De mi lesz ezután? :-)

Reméljük a mi a Szabó Gyulánkról is neveznek el utcát. Vagy legalább egy kisebb teret, nincsenek nagy elvárásaink. :-) Amúgy sok koncertünk lesz nyáron, de ritkán játszunk külföldön, amit egy nagyon izgi dolognak tartunk, meg az új album is készül, ami tök jó lesz és reméljük mielőbb elkészül.

(SzT)