Pénteken és szombaton róhatják le kegyeletüket a hívők Jozef Tomko koporsójánál Pozsonyban

2022. augusztus 9. - 15:33 | Kultúra

Pénteken és szombaton (augusztus 12-13.) 9 és 12 óra között a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban róhatják le kegyeletüket a hívők Jozef Tomko bíboros koporsójánál – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Szlovák Püspöki Konferencia sajtóirodája.  

Pénteken és szombaton róhatják le kegyeletüket a hívők Jozef Tomko koporsójánál Pozsonyban
TASR-felvétel

Mindkét napon 12 órakor szentmisét tartanak a bíborosért. „Imával adunk hálát az Úrnak Jozef Tomko bíboros életéért, szentmisével és szentáldozással könyörgünk örök boldogságáért a mennyek országában" - mondta Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke.

Jozef Tomko volt a bíborosi kollégium legidősebb tagja. A bíboros hétfőn (augusztus 8.), Rómában hunyt el. Augusztus 11-én, csütörtökön 11 órakor vesznek tőle végső búcsút a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Földi maradványait ezután szállítják haza Szlovákiába.

A kassaiak is tiszteleghetnek Tomko bíboros, a Népek Evangelizációs Kongregációja tiszteletbeli prefektusa emléke előtt. „Jozef Tomko ravatalánál augusztus 14-én, vasárnap 16-tól 21 óráig és augusztus 15-én, hétfőn 9-től 12 óráig a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban róhatják le kegyeletüket a tisztelői" - tájékoztatott a kassai érsekség. Délután a Szent Mihály-kápolnába szállítják át a koporsót. A temetési szertartás kedden (augusztus 16.) lesz.

TASR

Címkék: Pozsony, Jozef Tomko