Pénteken folytatják a vitát a vasárnapi zárvatartásról a parlamenti képviselők

2023. február 3. - 10:57 | Belföld

A tervezett munkatörvénykönyv-módosításról szóló vita folytatásával kezdik meg pénteki ülésüket a parlamenti képviselők. A képviselők egy csoportja azt javasolja, hogy ne csak az ünnepnapokon, hanem az év legtöbb vasárnapján legyenek zárva az üzletek.

Pénteken folytatják a vitát a vasárnapi zárvatartásról a parlamenti képviselők
Illusztrációs felvétel (TASR)

Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a vasárnapi zárvatartás az egyik visszatérő téma. Véleménye szerint ez egy nagyon rossz ötlet, amely senkinek nem jó, viszont sok embernek kárt okoz.

„Nem azt mondom, hogy ne legyenek szabályozások az országban, de az államnak csak a szükséges szabályokat kellene megalkotnia és betartatnia. Kulcsfontosságú, hogy ezeknek legyen értelme" - hangsúlyozta. Szerinte számos érv szól amellett, hogy tévednek a vasárnapi zárvatartás hívei. „A vasárnapi árusítás betiltása sok kárt okozna, és csak kevés hasznot hozna " - jelentette ki Viskupič.

A javaslat előterjesztői rámutattak, hogy a törvény szerint minden vasárnap munkaszüneti nap. Ennek ellenére más uniós országokhoz képest Szlovákiában magas a vasárnap is dolgozók aránya.

„A vasárnapi munkavégzés lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók, különösen a nők - akik a kiskereskedelmi ágazatban dolgozók 80 százalékát teszik ki - szabadnapjukat a családjukkal töltsék. A javasolt változtatás a jelenlegi helyzethez képest évente körülbelül 44 olyan napot vezetne be, amikor nem kellene dolgozniuk a munkavállalóknak, és ezzel a házasságokat, a családokat és a gyerekeket szeretnék segíteni" - magyarázták szándékukat a beterjesztők.

TASR