Pénteken még harmadfokú hőségriasztás lesz, de ami aztán érkezik, abban nem lesz köszönet

2022. augusztus 18. - 15:45 | Régió

Harmadfokú hőségriasztást adott ki péntekre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Nyitra megye déli részére és Besztercebánya megye egész területére.

Pénteken még harmadfokú hőségriasztás lesz, de ami aztán érkezik, abban nem lesz köszönet
Fotó: TASR - illusztráció

A figyelmeztetés 13-tól 17 óráig lesz érvényben, 38 Celsius fokos hőség várható. Az SHMÚ figyelmeztetése szerint ekkora hőség az évnek ebben az időszakában is ritka, és nagy megterhelést jelent az emberi szervezetre.

Emellett másodfokú riasztás lesz érvényben Pozsony és Nagyszombat megyében, valamint Besztercebánya, Trencsén, Nyitra és Kassa megye több járásában, továbbá a Homonnai, az Eperjesi és a Varannói (Vranov nad Topľou) járásban. Ezeken a helyeken 35-37 fok várható.

Elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényes Eperjes és Zsolna megye több járásában, ezeken a területeken 34 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Csapadékkal érkezik a hidegfront

Az előrejelzés szerint ugyanakkor már nem tart sokáig a hőség, pénteken este ugyanis viharokkal érkezik meg a hidegfront a térségünkbe, és már az éjszakai órákban számíthatunk esőre. A hőmérséklet szombatra 24-26 Celsius-fokig csökken, vasárnap pedig már alig mérhetünk majd 20 fokot.


(TASR/para)