Pénteken megkezdődhet az MKP, a Híd és az Összefogás tárgyalássorozata az egyesülésről

2020. augusztus 4. - 10:10 | Belföld

Pénteken, augusztus 7-én tárgyalnak először egymással az MKP, a Híd és az Összefogás vezetői a három párt lehetséges együttműködéséről, esetleg egyesüléséről.

A tárgyalások megkezdéséről múlt héten csütörtökön a gombaszögi Közéleti Pikniken egyeztek meg, Forró Krisztián, az MKP elnöke akkor jelentette be, hogy pártja elnöksége e hétre tárgyalásra hívta a másik két szubjektum képviselőit. Az MKP augusztus 6-át vagy 7-ét jelölte meg a tárgyalás napjának, a Paraméter információi szerint végül pénteken délelőtt tartják az első tárgyalásokat.

A gombaszögi találkozón mindhárom párt vezetője nagyon bizakodó volt. „Biztosan szükség lesz kompromisszumokra is mindhárom párt részéről, de ha a szándékok őszinték – és szerintem azok –, akkor hiszem, hogy megtaláljuk az egységhez vezető utat” - mondta a Paraméternek Forró Gombaszögön.

Hasonlóan nyilatkozott Sólymos László, a Híd elnöke is. „Én úgy látom, hogy a tavalyi, európai parlamenti és az idei, parlamenti választások után már mindenkiben tudatosult, hogy akkor tudunk tovább menni, ha egyesítjük az erőinket” - nyilatkozta a Paraméternek Sólymos.

A Pikniket az Összefogás szervezte, Mózes Szabolcs pártelnök szerint céljukat elérték. „Sikerült mindenkit elhozni ide és itt mindenki deklarálta, hogy egy közös pártra, magyar összefogásra van szükség, sikerült teljesíteni. És ezt belátható időn belül meg is kell valósítani – jelentette ki a Paraméternek Mózes. – Mindenki deklarálta azt is, hogy nem érdeke az időhúzás. A következő hetekben a részleteket kell megvitatni, azokat konkretizálni.”

Az egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a kisebb formációkkal, például a Magyar Fórummal vagy az MKDSZ-szel. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke részt vett a Pikniken, de a pártelnöki fórumra nem kapott meghívást, ahogyan pártja sem a pénteken kezdődő tárgyalásokra. Simon nem zárta ki, hogy a tárgyalások későbbi szakaszában esetleg ők is bekapcsolódnak a megbeszélésekbe, ha erre felkérést kapnak. „Mi nem zárjuk ki az együttműködést a későbbiekben. A Magyar Fórum jelenleg a regionális struktúráinak az építésére koncentrál” - mondta a Paraméternek Simon.


(lpj)