Péntektől jön a kerekítés az üzletekben – mutatunk minden fontos tudnivalót a módosítással kapcsolatban

2022. június 28. - 12:37 | Belföld

2022. július 1-jén lép hatályba az árakra vonatkozó törvénymódosítás, amely kerekítést vezet be Szlovákiában a készpénzes fizetéseknél – emlékeztet a Szlovák Adótanácsadói Kamara (SKDP).

Péntektől jön a kerekítés az üzletekben – mutatunk minden fontos tudnivalót a módosítással kapcsolatban
Fotó: TASR - illusztráció

A kerekítés a legközelebbi öt centre történik majd kizárólag a készpénzes fizetéseknél, a kártyás, a mobilos vagy az okosórás fizetésre nem vonatkozik. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint az egy és kétcentes érmék július 1-től is törvényes fizetőeszközök maradnak, készpénzes fizetésnél pedig az üzletesek kötelesek azt elfogadni. A teljes eltörlésükről csak az Európai Unió Tanács dönthet.

A kerekítést nem az egyes termékekre, hanem az egész vásárlás összegére alkalmazzák majd. Ha például a végösszeg egy vagy két centre végződik, akkor lefelé kerekítenek majd. Három, négy, öt, hat és hét centre való végződésnél öt centre kerekítenek, nyolc és kilencnél pedig felfelé.

A kamara arra hívta fel a figyelmet, hogy a módosítás bevezetése egyetlen negatívumot hordoz magával, mégpedig azt, hogy a kereskedőknek pluszköltségük keletkezik a pénztárgépek átállítása által – ez akár 60 euró is lehet egy pénztárgépre.

Pozitívum viszont, hogy a módosítás által jelentősen csökken majd a forgalomban lévő egy- és kétcentes érmék száma, amelyek igencsak népszerűtlenek a vásárlók körében. Az egy- és kétcentes érmék redukálásának másik oka, hogy kisebb arányban térnek vissza a forgalomba.

Az SKDP szerint az újítás kedvező hatással lesz a környezetre is, jelentősen csökken ugyanis a csomagolóanyagok felhasználása, amely elengedhetetlen volt az érmék szállításához.

Mária Sameková, az SKDP adótanácsadója kiemelte, további pozitívum, hogy nem az egyes termékek árát, hanem a végösszeget kerekítik majd, illetve a kártyás fizetés továbbra is változatlan marad.

Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke megerősítette, hogy az egy- és kétcentes érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, így nem is szükséges azokat beváltani. Elmondta, a szövetség tagjai megfigyelték, hogy az elmúlt időszakban több vásárló nagyobb mennyiségű apró érmét vitt a boltokba.

„Figyelmeztetni szeretnénk a vásárlókat, hogy erre a legkisebb ok sincs” – húzta alá.

Az egyetlen korlátozás, amely érvénybe lép, az az, hogy az üzletes nem lesz köteles több mint 50 darab aprópénz elfogadni egy fizetés során.

Kombinált fizetésnél, tehát, ha a kliens az áru egy részét kártyával, a másik részét pedig készpénzzel akarja megfizeti, akkor csak azt a részt kell kerekíteni, amelyet készpénzzel fizet meg.


(TASR)