Péntektől új szabályok érvényesek, ha valamelyik szomszédos országba szeretnénk átutazni

2020. december 18. - 09:11 | Belföld

Jobb későn, mint soha, gondolhatták a külügyminisztériumban és csütörtökön későn este arról tájékoztattak, hogy másnap, azaz péntektől mire készüljünk a határátkelőkön. És még ebből sem világos, Szlovákia tárgyal-e Magyarországgal a koronavírustesztek kölcsönös elismeréséről.

Péntektől új szabályok érvényesek, ha valamelyik szomszédos országba szeretnénk átutazni
Illusztráció (wikipédia)

December 18-tól, azaz mától érvényes az a rendelkezés, hogy a szomszédos EU-tagország legközelebbi repülőtereire anélkül is elugorhatunk, hogy visszatéréskor bármiféle negatív COVID-19 tesztet kellene felmutatnunk. Így is van egy kis tennivaló: ha valaki csehországi, magyarországi, lengyelországi vagy ausztriai repülőtérről akarja hazaszállítani a rokonát, indulás előtt regisztrálnia kell a naletisko.mzv.sk oldalon, az erről szóló igazolást ki kell nyomtatni és ellenőrzéskor felmutatni. Szintén be kell mutatni a szállított személy repülőjegyét vagy annak elektronikus másolatát.

A külügy honlapja beszámol arról is, hogy "intenzíven dolgozunk Ausztriával és a Csehországgal az antigéntesztek kölcsönös elismerésén. Már van kölcsönös megállapodásunk Ausztriával, Csehország esetében még várunk a reakcióra. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-es, illetve az egyszerűbb antigénes teszttel beutazhatunk Ausztria és Csehország területére." Ebből a beszámolóból azonban nem derül ki, mik a tudnivalók a magyarországi vonatkozással összefüggésben. Portálunk megszólította a külügyi tárcát, amint választ kapunk, a hírt frissítjük.

Változás az is, hogy 7 évről 10 évre emelték a gyermekek vizsgálati kötelezettségének korhatárát, tehát a 10 év alatti gyerekeknek határátlépéskor nem kell negatív tesztet bemutatniuk.

A külügyminisztérium felhívja a lakosság figyelmét arra az új osztrák rendeletre, amely 10 napos karanténkötelezettséget vezet be az Ausztriába szinte minden országból, így Szlovákiából is érkező utasok számára. A karantén, illetve a negatív teszteredmény bemutatásának kötelezettsége nem érvényes a diákokra, az ingázókra (kivéve a családoknál dolgozó ápolók és gondozók, akiknek rendelkezniük kell negatív teszttel), az élettársukat látogatók számára, és az Ausztrián átutazó vagy az országot elhagyó személyek (például a schwechati repülőtérről továbbutazók) számára.

(mzv/para)