Pénzátutalások számláról számlára mindössze néhány másodperc leforgása alatt - ez a három bank készül az új szolgáltatás bevezetésére

2022. január 15. - 09:12 | Belföld

Ha ma szeretne kifizetést küldeni egyik bankból a másikba, akkor általában másnap érkezik meg a címzett számlájára. Február 1-jétől ez már a múlté, hiszen tíz másodpercre szűkül az egész folyamat - írja a Tvnoviny.sk.

Pénzátutalások számláról számlára mindössze néhány másodperc leforgása alatt - ez a három bank készül az új szolgáltatás bevezetésére
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ezt a lehetőséget a VÚB, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) és a Tatra banka kínálja majd.

„Az azonnali fizetés igazán nagy előnyökkel jár majd az ügyfelek számára. Amint az ügyfél ily módon és bármikor elküldi pénzét, néhány másodpercen belül megérkezik a címzetthez. Ez nemcsak Szlovákiára vonatkozik, hanem további 35 európai országra is, amelyek csatlakoztak a SEPA azonnali fizetéses szolgáltatáshoz”

– mondta Dominik Miša, a bank PR-menedzsere.

A gyakorlatban a szolgáltatás az év minden napján elérhető lesz, legyen szó ünnepnapról vagy akár hétvégéről.

„Az azonnali fizetések díja megegyezik a hagyományos SEPA fizetéssel. Ezek a kifizetések a Tatra banka és a Raiffeisen bank által nyújtott szolgáltatáscsomagok részét képezik. Ez azt jelenti, hogy ügyfeleink nem fizetnek értük”

– magyarázta Simona Miklošovičová, a Tatra banka szóvivője.

Az ilyen fizetések ingyenes jellegét a VÚB és a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) is megerősítette. Az intézmények azonban már most felhívják a figyelmet arra, hogy a szolgáltatást a küldő és a címzett bankjának is támogatnia kell.

„Az azonnali fizetés azonban csak azon bankok között működik, amelyek úgy döntöttek, hogy felajánlják ezt a szolgáltatást”

– tette hozzá Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

Bár ez Szlovákia három legnagyobb bankja, sok szlovákiai, akik nem az ügyfelek, február 1-től továbbra sem tudják majd igénybe venni ezt a fajta szolgáltatást. Azonban jó hír, hogy más bankok is már készülnek ezen újdonság bevezetésére.

„Mi is szeretnénk lehetővé tenni az ügyfelek számára, az azonnali fizetést, készülünk ennek a megoldásnak a megvalósítására”

– mondta Anna Tkáčová, a ČSOB szóvivője.

„A Postabank (Poštová banka) is szeretné leegyszerűsíteni az ügyfelek életét, ezért azt tervezi, hogy a jövőben fizetési szolgáltatásait azonnali fizetéssel is bővíti”

– nyilatkozta Lenka Kalafut Lendacká, a Poštová banka szóvivője.

„A 365.Banknál minden olyan megoldást támogatunk, amely növeli az ügyfelek kényelmét vagy felhasználói élményét a fizetések területén. Bankként ezért azon dolgozunk, hogy felkészüljünk az azonnali fizetés bevezetésére és elérhetővé tegyük ügyfeleink számára. A pontos dátumról mindenkit időben tájékoztatunk"

– tette hozzá Linda Valko Gáliková, a 365. bank szóvivője.

Információink szerint az UniCredit Bank és az mBank is készül bevezetni ezt az újfajta szolgáltatást.

Tvnoviny.sk/para