Pénzbüntetést kapott Václav Klaus, mert maszk nélkül koszorúzott 

2021. január 29. - 07:42 | Külföld

Pénzbüntetést kapott Václav Klaus volt cseh államfő a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések megsértésért - jelentette a ČT24 cseh közszolgálati hírtelevízió.

Pénzbüntetést kapott Václav Klaus, mert maszk nélkül koszorúzott 
Fotó: ČTK

A prágai tisztiorvosi szolgálat 10 ezer koronás (kb. 383 euró) büntetést szabott ki Klausra azért, hogy a politikus október 28-án, a cseh állami ünnepen Prágában maszk nélkül koszorúzott és mondott beszédet. A hatóságok szerint a volt államfő ezzel szándékosan megsértette a kormány által elrendelt kötelező maszkviselést a köztereken. Klaus közölte: nem ért egyet a döntéssel, megfellebezi és követeli visszavonását.

Václav Klaus később, november 17-én, az 1989-es bársonyos forradalom évfordulójának ünnepségein is maszk nélkül jelent meg, koszorúzott és tartott beszédet. Ezért a tisztiorvosi szolgálat 3 ezer koronás (kb. 115 euró) pénzbüntetést szabott ki. A volt politkus beszédeiben élesen bírálta a kormány koronavírus-járvány elleni védőintézkedéseit, és azokat alkotmányellenesnek minősítette.

Klaus szerint a büntetéseket politikai indítékokból szabták ki rá, és fellépéseivel csak alkotmányos jogait érvényesítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselet elrendelését a prágai városi bíróság egyik tavalyi döntésében törvénytelennek minősítette.

"Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy az állam elnyomó szervei úgy viselkedjenek, mint a totalitárius rendszerben, és olyasmit rendeljenek el, amit az alapszabály nem ismer. A törvény nem ismeri a kötelező maszkviselést"

- érvelt Klaus nyilatkozatában.

MTI