Pénzért köpött szerdahelyi gyilkosoknak a rendőrigazgató, aki nagyon nem szeretne börtönbe jutni

2020. október 6. - 18:11 | Régió

Vádalkut kötött az ügyésszel, melynek értelmében nem kapna letöltendő, csak felfüggesztett szabadságvesztést az egykori rendőrigazgató - adta hírül hétfőn a Markíza televízió. Az exrendőr sorsa a Specializált Büntetőbíróságon múlik.

Pénzért köpött szerdahelyi gyilkosoknak a rendőrigazgató, aki nagyon nem szeretne börtönbe jutni
Šaróka Štefan (Fotó: tvnoviny.sk)

Šaróka Štefan ellen még 2017-ben indult nyomozás, amikor a rendőrök által elkövetetett bűncselekményeket vizsgáló belügyminisztériumi inspekció kenőpénz elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg őt.

Az ügy összefüggésben állt azzal, hogy a Sátor Lajos-féle egykori csallóközi bűnbanda legtöbb tagja vizsgálati fogságba került, és egy részük együttműködésbe kezdett a rendőrséggel.

A hatóság szerint az azóta már nyugdíjazott zsaru 2011 és 2016 között nyomozati információkat szivárogtatott ki a dunaszerdahelyi maffia egykori tagjai, például a Sátor-gyilkosság miatt 25 év szabadságvesztésre ítélt Kádár Krisztián számára.

Šaróka akkoriban magas posztot töltött be a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elődjének számító szervezetnél, a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalnál (ÚBOK). Konkrétan az ÚBOK nyugati-szlovákiai kirendeltségének igazgatója volt, tehát azt a rendőri szervet vezette, amelynek a dunaszerdahelyi bűnbanda tagjait kellett volna üldözni. Ő azonban ehelyett értékes információkkal látta el a gengsztereket, és ezért pénzjutalmat, vagy más értéktárgyakat, például laptopot kapott tőlük.

Megúszhatja börtön nélkül

Az exrendőr elleni nyomozás 2019-ben lezárult, és az illetékes ügyész most szeptemberben tett vádemelési javaslatot Šaróka ellen a Specializált Büntetőbíróságon.

"A Speciális Ügyészség ügyésze vádalku jóváhagyására készített indítványt"

- közölte a Markíza kérdésére Jana Tökölyová ügyészségi szóvivő. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a bíróság jóváhagyja a vádalkut, Šaróka Štefannak még csak be sem kell vonulnia a rács mögé.

Bár az exzsarut 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, a Markíza információi szerint az ügyésszel három év felfüggesztett szabadságvesztésben állapodott meg - amennyiben tárgyalás nélkül beismeri a bűnösségét.

A Markíza stábja Šarókát komáromi otthonában kereste, ám a férfi elzárkózott a válaszadás elől. Sorsáról október 22-én döntenek a bazini Specializált Büntetőbíróságon.

(Markíza/parameter)