Pénzmosással és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg az Állami Tartalékalap leváltott főnökét

2020. április 22. - 08:17 | Belföld

A keddi NAKA-razziát követően a rendőrség kenőpénz elfogadásával és pénzmosással gyanúsította meg Kajetán Kičurát, a Állami Tartalékalap leváltott igazgatóját.

Pénzmosással és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg az Állami Tartalékalap leváltott főnökét
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kedden Zsolna és Besztercebánya megyében tartott razziát az Állami Tartalékalaphoz köthető korrupciós ügyek kapcsán. Az akció során Kajetán Kičurát is meglepték otthonában a rendőrök.

Kičurát kenőpénz elfogadásával és pénzmosással kapcsolatos különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. A folyamatban lévő vizsgálatra való tekintettel a rendőrség nem árult el bővebb információkat az üggyel kapcsolatban.

Kičurának az új kormány megalakulása után röviddel távoznia kellett a tartalékalap éléről. Ennek oka az volt, hogy furcsa közbeszerzések mentek végbe a Smerhez közeli igazgató vezetése alatt.

Ráadásul éppen hogy csak megjelentek az első cikkek azzal kapcsolatban, hogy az Állami Tartalékalap háza táján nincs mindenki a helyzet magaslatán az egészségügyi segédeszközök vásárlásával összefüggésben, kiderült, ezekben a napokban vásárolt az azóta menesztett vezető fia Pozsony belvárosában két ingatlant. A 20 éves fiatal március 17-től lett tulajdonosa az államfői palotától nem messze található lakásoknak. Az ingatlanokra nem vett fel jelzáloghitelt sem, ami azt jelenti, volt elég készpénze a fiatalembernek. Erről az idősebb Kičura azt mondja, fia kölcsönt intéz magának.

Az Aktuality.sk szerint egy nappal az első lakás megvásárlása előtt az Állami Tartalékalap kötött 10 milliókat érő gyanús szerződéseket egy dúbravkai lakásba, illetve egy jókai családi házba bejegyzett cégekkel, a Lacorppal és az A-testing nevezetűvel. A tartalékalap a szájmaszkokat és a gyorsteszteket a normál ár többszöröséért vette meg, és ezt a tranzakciót már vizsgálja is a Közbeszerzési Hivatal is. A NAKA márciusban indított büntetőeljárást a közbeszerzések és a lakásvásárlások miatt.

Március 24-én Richard Sulík gazdasági miniszter javaslatára menesztették pozíciójából az Állami Tartalékalap igazgatóját. Kičura visszautasítja a szerződésekkel és a fia lakásaival kapcsolatos vádakat.


-para-