Pénzmosodát csináltak Szlovákiából – íme a Pénzügyi Hivatal tíz legnagyobb adósa

2023. március 14. - 16:30 | Belföld

Egyszeri használatra alakultak cégek Szlovákiában, hogy több millió eurót mossanak tisztára.

Pénzmosodát csináltak Szlovákiából – íme a Pénzügyi Hivatal tíz legnagyobb adósa
Fotó: Pixabay - illusztráció

Nincs internetes oldaluk, a tulajdonos rendszerint külföldi, és gyakorlatilag lehetetlen rá elérhetőséget szerezni. Ennek ellenére ezek a cégek több tíz- vagy akár százmilliós árbevétellel rendelkeznek – írja az index.sme.sk, amely egyúttal rámutat, alapos a gyanúja annak, hogy a cégek „piszkos pénzek mosodájaként“ működtek Szlovákiában, vagy áfa-visszaigénylés eszközeként funkcionáltak.

Az INDEX összegyűjtötte azoknak a cégeknek a tízes listáját, amelyeknek a legnagyobb a tartozásuk a szlovákiai adóhatóság felé.

Az eperjesi székhelyű Venas vállalat 16,7 millió eurós hátralékkal rendelkezik. A cég 2001-ben alakult, eleinte mezőgazdasági árucikkekkel kereskedett és gabonaféléket termesztett, később feldolgozásba kezdett és bioüzemanyagot gyártott.

A turócszentmártoni Matrix.M.R. 17,1 millió eurós adósságot halmozott fel a Pénzügyi Hivatalnál. A cég igencsak multifunkcionálisnak bizonyul: az Index cikke alapján magaslati munkálatoktól kezdve fagylaltárusításon át hústermékek forgalmazásáig sok mindennel foglalkozott.

Az üzleti segédtevékenységgel foglalkozó pozsonyi Lintman vállalat 17,7 millió eurós hátralékkal büszkélkedhet, az ugyancsak pozsonyi T.P. Patriot üzemanyag-nagykereskedés 19,8 millió eurót halmozott fel, míg a dunaszerdahelyi székhelyű DMJ Invest Slovakia 20,6 millió eurós tartozásnál jár – írja a lap.

Ez utóbbi cég 2017-ben alakult SPG Institute néven, majd nem egész két hónap elteltével nevet és tulajdonost is váltott. Tevékenysége nem meghatározott nagykereskedelemre irányult.

Az arannyal kereskedő, pozsonyi székhelyű AA Gold Company 26,6 milliós tartozásnál jár, az üzleti tevékenységet folytató rimaszombati Quatro project Europe és Wintro Asia neve mellett 31,5 milliós, valamint 32,9 milliós tartozás virít.

A képzeletbeli dobogó második fokára az ugyancsak üzleti tevékenységgel regisztrált pozsonyi Clean Energy Trade került 39,3 millió eurós hátralékkal, az abszolút „győztes" pedig nem cég, hanem egy befektetéssel foglalkozó svájci magánszemély, Grazyna Maria Kulczyk 40,8 millió eurós tartozással a szlovák adóhatóság felé.

Az egyes cégekről, illetve esetekről részletesebb beszámoló az Index oldalán olvasható.


(index.sme.sk)