Pénzt, autót, házimozit kapott Kádáréktól a korrupt zsaru - Ülni nem fog, csak fizetni

2020. október 22. - 12:13 | Régió

Kenőpénz elfogadásának folytatólagosan elkövetett bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság Štefan Šarókát, a NAKA nyugat-szlovákiai kirendeltségének egykori igazgatóját.

Pénzt, autót, házimozit kapott Kádáréktól a korrupt zsaru - Ülni nem fog, csak fizetni
Štefan Šaróka a Specializált Büntetőbíróságon (Fotók: Paraméter)

Šaróka 1994-től dolgozott rendőrként, és a 2010-es évek elején került kompetenciájába a nyugat-szlovákiai szervezett bűnözés. 2011-től azonban tulajdonképpen csallóközi maffiózók kitartottjává vált, és információkkal látta el a dunaszerdahelyi bűnszervezet egykori tagjait, Kádár Krisztiánt és Zakál Ferencet. Az említett személyeket éveken keresztül tájékoztatta az ellenük zajló nyomozások fejleményeiről, aminek köszönhetően a gyanúsítottak előnyre tettek szert a nyomozókkal szemben.

Pénz, autó, motor, házimozi

Štefan Šaróka 2011-től 2013-ig legalább 51 ezer euró készpénzt kapott különböző személyeken keresztül Kádáréktól. A pénzhez egy bankszámlán keresztül jutott hozzá, amit a bűnözők korábban egy fiktív nagymegyeri személy, bizonyos Kovács Béla nevére hoztak létre.

Ugyanakkor Šaróka nemcsak készpénzt zsebelt be az azóta gyilkosságért elítélt maffiózóktól.

2011 első felében két Apple márkájú laptopot, egy iPhone-t, egy Samsung televíziót, és egy Pioneer házimozi rendszert kért az akkor még gyanúsítotti státuszban szereplő személyektől. Az elektronikai cikkeket Kádár Krisztián egy dunaszerdahelyi áruházban vásárolta meg számára, majd az „árut“ átadta a rendőrnek.

Szintén 2011-ben Kádár és Zakál egy motorkerékpárt ajánlottak Šarókának, aki ezt el is fogadta. Így jutott hozzá egy kb. 10 ezer euró értékű Suzuki DL 650 típusú túramotorhoz, amit a rendőr két éven keresztül használt.

Nem sokkal később egy Audi A6 típusú személygépkocsit is kapott az említett személyektől. Igaz, az autóért fizetett is, kb. 11 ezer eurót, de ez a pénz a 2009-es gyártású, Németországban vásárolt kocsi vételárának a töredékét tette csak ki. A bíróságon elhangzott, hogy az Audit a vádlott a mai napig használja.

Megúszta

Štefan Šarókát háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegette, de az eljárás előkészületi szakaszában beismerte bűnösségét, és vádalkut kötött a Speciális Ügyészséggel. A vádalku értelmében az illetékes ügyész három év felfüggesztett szabadságvesztést, és 35 ezer eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

Miután a vádlott az október 22-i bírósági tárgyalásán is beismete bűnösségét, a Specializált Büntetőbíróság bírája, Ivan Matel – aki korábban a Kuciak-per bírósági szenátusának is tagja volt – jóváhagyta a vádalkut.

A bíró kenőpénz elfogadásának folytatólagosan elkövetett bűntette miatt három év szabadságvesztést szabott ki Štefan Šarókára, de a börtönbüntetés végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az elítéltnek tehát nem kell börtönbe vonulnia.

Az exrendőrre ezen kívül 35 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabtak. A bíró külön kitért arra, hogy az előzetes vizsgálatok alapján Šaróka képes egy összegben kifizetni a büntetést, így a részletekben való törlesztést nem tették neki lehetővé. Amennyiben a büntetést mégsem fizetné ki, másfél év szabadságvesztést szabnának ki rá.

Az ítélet a kihirdetéskor jogerőssé vált, fellebbezni ellene nem lehet.

A Markíza értesülése szerint Šarókát nemcsak kenőpénz elfogadásával gyanúsította az ellene zajló nyomozást lebonyolító belügyminisztériumi inspekció. A rendőrök szerint ugyanis a férfi hivatali visszaélést is elkövetett a nyomozati információk kiszivárogtatásával. Az ügyész által a bíróság elé terjesztett vádirat azonban ezt a vádpontot már nem tartalmazta. Az exrendőr ügyvédje szerint erre azért került sor, mert a védence által „eladott” információk nem voltak jelentős súlyúak.

(db)