Pénztárcabarát megoldások Izlandra

2022. május 16. - 10:51

Izland, annak ellenére, hogy a költségesebb országok közé tartozik, igen népszerű turistacélpontnak számít lélegzetelállító látképei és vendégszerető környezete miatt. Szeretnél ellátogatni ebbe a mesebeli országba? Vajon hogyan, mivel spórolhatsz a kiruccanásod alatt?

Pénztárcabarát megoldások Izlandra

Közlekedési praktikák

Nem is tudnád mennyi pénzt takaríthatsz meg egyszerűen csak a közlekedésen, Izland pedig hemzseg a költséghatékony lehetőségektől! Az egyik ilyen például a stoppolás: könnyű, gyors, és hidd el, teljesen megszokott! Az út mellett álldogálva vagy akár út menti hostelekben is könnyen találsz magadnak sofőrt rövid és hosszabb távokra is. Még több hasznos infóért böngészd át a Wanderers kalandjait!

Ha mégsem a stoppolás mellett döntesz, úgy választhatod az autóbérlést és a buszozást is. Autót bérelni egy napra hozzávetőlegesen 10.000-22.000 forintba kerül, ám ez könnyen redukálódhat, ha találsz magad mellé utasokat, akikkel megtöltheted az autód.

Buszozni akkor ajánlott, ha ténylegesen csupán az egyik helyről a másikba jutás a cél. Az izlandi buszok legtöbbike nem áll meg a főbb nevezetességeknél, ráadásul lassúak és változékony a menetrendjük.

Hol szállj meg?

Van egy másik módszer, amellyel nagy összegeket spórolhatsz meg izlandi utazásod alatt, ez pedig a szálláskeresés. Próbáld ki a kanapészörfözést, válj HI taggá vagy válaszd a legegyszerűbb megoldást: sátrazz!

Az úgynevezett “couchsurfing”, vagyis a kanapészörfözés rendkívül népszerű az izlandiaknál. Nemcsak ingyenes szálláshelyet kínál, de a segítségével megismerkedhetsz a helyi kultúrával és specialitásokkal is. Ha a kanapészörfözést túlzott hazárdírozásnak tekinted, választhatod a hosteleket is, ebben az esetben viszont érdemes kiváltanod a HI tagságodat.

A Hosteling International, vagyis röviden HI tagság 10% kedvezményt biztosít az olyan hostelekben foglalt szobákra, amelyek tagjai ennek a csoportnak. A tagságodat bármelyik hostelben, de akár online is megigényelheted.

A sátrazás úgyszintén egy költséghatékony megoldás lehet, különösen akkor, ha van felszerelésed, különben inkább nagy csoportokban érdemes belevágni. Táborhelyet szinte bárhol találsz Izlandon, így nem kell vadkempingezéshez folyamodnod. Ez az opció egyébként is korlátozott, tekintve a megnövekedett turizmus, és az ebből eredő súlyos természeti károk okán hozott szigorításokat.

Készülj tudatosan!

Legjobban akkor tudsz spórolni, ha mindent, amit lehet otthonról hozol vagy a reptéri vámmentes boltokból szerzel be: ételt, alkoholt, tisztálkodási szereket, ágyneműt. Izlandon az étkezés és az alkoholos italok vásárlása az egyik legköltségesebb dolog.

Ha teheted, főzz magadra, ha pedig mindenképp vágynál egy igazi, izlandi sörre, igazodj a kocsmák “happy hour” időszakaihoz! Fedezd fel Izlandot költséghatékony módszerekkel!

(PR-cikk)