A pénzügyminiszter a legundorítóbb dologról beszél, ami a politikában megtörténhet

2022. december 13. - 13:59 | Belföld

A demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselők 48 órát kaptak, hogy átgondolják, megbuktatják-e a kormányt, közösen a maffiával. Ezt az OĽaNO mozgalom közölte a közösségi oldalon a kormány bizalmatlansági szavazásának elhalasztása kapcsán.

A pénzügyminiszter a legundorítóbb dologról beszél, ami a politikában megtörténhet
Fotó: TASR/Martin Baumann

Az OĽaNO mozgalom, valamint Martin Klus, Ján Micovský, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská független képviselők támogatják a szavazás elhalasztását. A "demokratikus erők" tárgyalásaira számítanak, amelyek megállítják a "további pusztulást és szétesést".

Elutasítják, hogy a jelenlegi politikai válságot a választói mandátum lerövidítése árán oldják meg.

"Az előrehozott választásokat nem tartjuk megoldásnak a kialakult helyzetre. Arra számítunk, hogy a koalíció vezetői, köztük a miniszterelnök, az OĽaNO mozgalom elnöke, valamint az SaS vezetője ezt az időt egy megállapodás létrehozására használják fel, akár a kormány rekonstrukciója árán is” – zárták.

Igor Matovič pénzügyminiszter a közösségi oldalán azt írta a szavazás után, hogy az SaS a maffiát szolgálja.

„Azért halasztottuk el a szavazást, hogy megmutassuk egész Szlovákiának, hogy az SaS és a PS 'demokratái' nem szégyellik eltussolni a legundorítóbb dolgot, ami a politikában megtörténhet – egy képviselő megvásárlása, aki hirtelen felébred és rájön, hogy a lelkiismerete megváltozott az éjszaka folyamán” – írta.

Csütörtökön 17 órára halasztotta a parlament a kormányról szóló bizalmi szavazást. Az ügyrendi javaslatot Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője terjesztette elő. Az indoklás szerint további lehetőséget kell teremteni a válság megoldására, beleértve az előrehozott választás kihirdetését is.

(TASR)