A pénzügyminiszter szerint jobb, ha a 100 euró a családi kasszában van, mint a polgármester perselyében

2022. május 4. - 16:02 | Belföld

Az önkormányzatok támogatják az állam családbarát politikáját, de felhívják a figyelmet, hogy az erre vonatkozó intézkedések nem mehetnek a városok, önkormányzatok által a lakosságnak nyújtott szolgáltatások rovására.

Ezt a Szlovák Városok Uniója (ÚMS) képviselői hangsúlyozták szerdán a kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatón. Egyúttal felszólították a kormányt, hogy keressenek módot az emelkedő árak hatásának csökkentésére.

Az ÚMS arra figyelmeztet, hogy a megnövekedett kiadások fedezésére nem lesz elegendő a nagyobb cégekre kivetett magasabb adó, ahogy azt a kabinet javasolja. "De ha az állam pénzt vesz el az önkormányzatoktól, hogy pénzt adjon az embereknek juttatások formájában, akkor valójában tőlük veszi el a pénzt, mivel lefaragja azt az összeget, amelyet iskolai, kulturális, sport és egyéb létesítmények finanszírozására fordítanak" – hangsúlyozta Richard Rybníček, az ÚMS elnöke.

Matúš Vallo, az ÚMS alelnöke, Pozsony polgármestere elfogadhatatlannak tartja, hogy az állam ne konzultáljon az önkormányzatokkal a végső soron önkormányzati költségvetésből finanszírozandó intézkedésekről. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban több ilyen intézkedést is hoztak. „Az állam partnerei akarunk lenni, nem pedig az alárendelt szervezetei, amelyekre csak előírások vonatkoznak” – hangsúlyozta Vallo. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok jelentős segítséget nyújtottak az államnak a válsághelyzetekben.

A szövetség illetékesei felszólítják a kormányt, hogy gondolja át az önkormányzatokkal kapcsolatos álláspontját. "Bár hangoztatják, hogy fontosak vagyunk, megbecsülnek bennünket, de amikor olyan intézkedéseket tesznek, amelyek minket érintenek, már nem érdekeljük őket" - figyelmeztetett Rybníček.

Igor Matovič pénzügyminiszter erre reagálva kijelentette, az önkormányzatoknak jövőre is annyi bevételük lesz, mint idén. Szerinte azonban a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy "jobb és biztonságosabb, ha a 100 euró a családi költségvetésben van, mint a polgármester perselyében”.


(TASR)