Pénzzel jönnek hódítani a kínaiak

2016. november 6. - 08:45 | Külföld

Tízmilliárd euró összegű befektetési alapot hozott létre a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank közép- és kelet-európai befektetések támogatására - jelentette be a pénzintézet egy közleményben.

Pénzzel jönnek hódítani a kínaiak
Fotó: aktuality.sk

A bejelentés szerint a Kína - Kelet-Közép-Európa Alapot a bank által erre a célra idén alapított Sino-CEE Financial Holdings Ltd. fogja kezelni.

A befektetési alap elindítását előzőleg Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is jelezte Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek szombati rigai csúcstalálkozója alkalmával.

Az alap 50 milliárd eurót tervez bevonni projektekre többek között az infrastrukturális szektorban, valamint high-tech termékek és más fogyasztói javak gyártására.

Míg az alap tevékenysége alapvetően Közép- és Kelet-Európára irányul, Európa többi részére is kiterjeszthető, amennyiben az indokolt a térség és Kína közötti együttműködés szempontjából.

A közlemény szerint az alap állami finanszírozással, de piaci alapon működik. Közép- és Kelet-Európa az Új Kínai Selyemút gazdasági program célterületei közé tartozik.

mti/para

Címkék: kínaiak