Pert indított a pozsonyi Volkswagen ellen egy csallóközi alkalmazott amiatt, amit szerinte a cégnél át kellett élnie

2021. szeptember 10. - 20:44 | Régió

A pozsonyi Volkswagen korábbi csallóközi alkalmazottja – aki szerkesztőségünktől neve elhallgatását kérte – úgy döntött, pert indít a vállalat ellen az elmúlt két évben történtek miatt.

Pert indított a pozsonyi Volkswagen ellen egy csallóközi alkalmazott amiatt, amit szerinte a cégnél át kellett élnie
Fotó: TASR - illusztráció

Az érintett alkalmazott 2016-ban kezdett dolgozni a pozsonyi Volkswagennél. Portálunknak elmondta, a problémák 2019-ben kezdődtek, amikor néhány kollégája gúnyolni kezdte és folyamatosan nevetség tárgyává tette őt.

Hozzátette, az idő múlásával a helyzet egyre rosszabb lett, a szóbeli támadások rendszeresek és egyre durvábbak lettek: megjegyzéseket tettek a nemzetiségére, a bőrszínére, a külsejére vonatkozóan és a nemi hovatartozását is firtatták különféle módszerekkel. A férfi szerint hiába próbált szót érteni és beszélni a kollégáival, ettől csak rosszabb lett.

A helyzet szerinte odáig fajult, hogy életveszélyesen megfenyegették, ami miatt szerinte félelemben volt kénytelen dolgozni járni.

2020 nyarán úgy döntött, hivatalos panaszt tesz a vállalat vezetőségénél a történtekkel kapcsolatban, és kéri, hogy helyezzék át más részlegre. A cég megvizsgálta a kialakult helyzetet, meghallgatta az érintett személyeket, a válaszlevélben pedig az állt, hogy a probléma megoldása érdekében az alkalmazottat más csoportba helyezik át.

Az érintett szerint azonban a gyakorlatban ugyanazok az emberek vették körül a munkahelyén, akiktől a szóbeli támadások érkeztek. 2021 nyarán ezért úgy döntött, hogy beadja a felmondást, augusztusban pedig keresetet nyújtott be a Volkswagen ellen az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt a munkahelyen, és egyúttal a rendőrségen is feljelentést tett.

Állítja, több bizonyítékot is bemutatott a rendőrségen hangfelvételek és SMS-kommunikáció formájában, amelyek alátámasztják az állításait.

Az esettel kapcsolatban felvettük a kapcsolatot a Volkswagen Slovakiával. A vállalat szóvivője, Lucia Kovarovič Makayová közölte, a Volkswagen Slovakia alaposan megvizsgál minden egyes bejelentett esetet.

„A vállalat célja, hogy tiszteletteljes és nyitott munkakörnyezetet teremtsen mindenki számára – kortól, kulturális háttértől, nemzetiségtől, nemtől vagy nemi hovatartozástól stb. függetlenül” – áll az állásfoglalásban, amelyben a konkrét esetre nem térnek ki, azt a folyamatban lévő belső vizsgálatokra hivatkozva nem kommentálják.

Az érintett megjegyezte, az elmúlt két évet, amit kénytelen volt megaláztatásban és félelemben átélnie, sosem fogja elfelejteni, de bízik benne, hogy a hatóságok nem hagyják annyiban a dolgot és igazságos ítélet születik.


(parameter)