Perújrafelvételt és enyhébb büntetést akar Basternák László ógyallai polgármester gyilkosa

2023. február 5. - 11:58 | Belföld

Büntetésének mérséklését kéri Kaluz István, akit 25 éves szabadságvesztésre ítéltek Basternák László, Ógyalla korábbi polgármesterének megöléséért.

Perújrafelvételt és enyhébb büntetést akar Basternák László ógyallai polgármester gyilkosa
Fotó: TASR

Kaluz majdnem tíz évvel ezelőtt kérte először a perújrafelvételt. Akkor még azt állította, hogy semmi köze sincs a gyilkossághoz. Mivel semmilyen új, meghatározó megállapítást nem tudott beterjeszteni, a Specializált Büntetőbíróság elutasította a kérelmét.

Kaluz csak azt követően kezdett beszélni, hogy őrizetbe vették Alena Zsuzsovát. Részben felelősnek érezte magát Ján Kuciak és Martina Kušnírová megöléséért, illetve dühös volt, amiért bűntársai a slamasztikában hagyták, és nem fizették ki azt, amit ígértek neki. Akkoriban Daniel Lipšic, a jelenlegi speciális ügyész volt a jogi képviselője, aki szerint kulcsfontosságú volt Kaluz tanúvallomása, de egyelőre semmilyen előnyét nem élvezheti ennek.

A Speciális Ügyészi Hivatal nem erősítette meg, hogy Kaluznak sikerült-e valamilyen előnyöket kialkudnia. Az viszont biztos, hogy az ő vallomásának is köszönhetően Zsuzsová mellett további két személyt hoztak összefüggésbe Basternák megölésével kapcsolatban.

Igor Ribár, Kaluz jelenlegi ügyvédje a noviny.sk-val közölte, hogy ezen a héten újfent indítványozták a perújrafelvételt. Ezt miden elítélt kérvényezheti, viszont egy összetett folyamatról van szó. Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint perújrafelvételt akkor lehet indítványozni, ha új tények, bizonyítékok látnak napvilágot, amiket az előző eljárás során nem lehetett előterjeszteni.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy Kaluz már kifutott az időből. Sokkal könnyebben jutott volna előnyökhöz, ha még azelőtt elkezd beszélni, hogy elítélték volna. „Ez csak a nem jogerős, tehát élő esetekre vonatkozik. Amint lezárják az ügyet, a törvény értelmében a bírónak nincs lehetősége figyelembe venni az elítélt utólagos együttműködését" - mondta Ribár.

Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Az ügyben Roman Ostružlíkot vádolták a gyilkosság megrendelésével, a Kuciak-gyilkosság óta hírhedt komáromi nőt, Alena Zsuzsovát közvetítéssel, Vladimír Mosnárt pedig azzal, hogy átvette a megrendelést, majd megbízta vele Kaluz Istvánt, akivel korábban együtt tevékenykedtek egy őrző-védő cégnél, amely a Sýkora-klánhoz kötődött. Végh Ladislav Mosnárt fuvarozhatta Ógyallán a gyilkosság idején. Ostružlík Basternák politikai ellenfele volt Ógyallán.


(noviny.sk/para)