Perverznek nevezte Fico azokat a rendőröket, akik az oligarcha haverját a saját otthonában kapcsolták le 

2022. január 19. - 13:41 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön dönt arról, hogy mi legyen a rossz hírű Norbert Bödörrel, akinek a fogvatartási huzavonájával kapcsolatban Robert Fico szélsőségesen a szívén viseli a nyitrai oligarcha emberi jogait. Holnap kiderül, hogy pár nappal a szabadulása után visszaküldik-e a vizsgálati fogságban vagy a bírók megelégednek azzal, hogy a több bűncselekménnyel vádolt férfi már 19 hónapot lehúzott a börtönben. Fico egy nappal a döntés előtt ismét védelmébe vette Bödört.

Perverznek nevezte Fico azokat a rendőröket, akik az oligarcha haverját a saját otthonában kapcsolták le 
Facebook

Az ellenzéki Smer elnöke és két ismert nevű ügyvéd - Pavol Gašpar, a korábbi rendőrfőkapitány fia, valamint Marek Para - a Legfelsőbb Bíróság épülete elé szerveztek szerdán egy sajtótájékoztatót, hogy vészmadárkodjanak a Bödörrel kapcsolatos csütörtöki bírósági határozattal kapcsolatban. Mielőtt ebbe belevágtak volna, ifjabb Gašpar felolvasta a nyitrai vállalkozó levelét, aki érzi a nyilvánosság támogatását és együttműködést ígért a hatóságokkal. Az oligarcha ügyvédei kínzásnak tartják azt, ami Bödörrel történt, mert másfél évnyi fogság után január 13-án pár órára szabadon engedték, majd a rendőrség állig felfegyverkezve beállított az otthonába és ismét elvitte a férfit. Fico ennek kapcsán hatósági perverzióról beszél. Gašparnak, Parának és persze az ellenzéki pártelnöknek az sem tetszik, a Legfelsőbb Bíróságon melyik bíró hozhat végső döntést a Specializált Büntetőbíróság megfellebezett vasárnapi határozatáról, ami alapján

négy nap leforgása alatt Bödört már másodszor szabadon engedték.

Ficóék kifogásolják, hogy a csütörtökön összeülő bírósági szenátus tagja Juraj Kliment és Peter Štift, akik ellen Para elfogultsági indítványt nyújtott be. Ennek az az oka, hogy Fico szerint Kliment szinte OĽaNO-snak minősíthető és Štiftnek az lenne a bűne, hogy Daniel Lipšic speciális ügyész emberének számít, mert mindketten az igazságügyi minisztériumban tevékenykedtek.

Ide tartozik az is, hogy a Legfelsőbb Bíróság büntetőjogi kollégiumának vezetője éppen a múlt héten nyilatkozta azt, hogy az ilyen sajtótájékoztatók elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak a bírók döntésére.

A nyitrai oligarchát bűnszervezet létrehozásával és kiterjedt korrupcióval vádolják. Nobert Bödör az úgynevezett Állattenyésztő (Dobytkár) ügy gyanúsítottja, amely Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, ahol 10 millió euró feletti lehet a kifizetett kenőpénzek összege. Az eset tárgyalása február 25-én kezdődik a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon. Bödör ellen a Tisztítótűz- (Očistec) ügyben is vizsgálat folyik. Ennek lényege, hogy távoli rokonával, a korábbi országos főzsaruval, Tibor Gašparral egy a rendőrségen belüli bűnszervezetet működtetett, aminek egyik célja az volt, hogy lejárassák, vagy kiiktassák a korábbi kormánypárt, a Smer ellenfeleit, és így megőrizzék a hatalmukat.

(sp)