A pervitint használók vannak a legtöbben a drogelvonókban

2019. június 27. - 16:09 | Belföld

Tavaly összeses 3038 drogfüggőt kezeltek Szlovákiában. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest számuk 78-cal csökkent, de az elmúlt tíz évben fokozatosan több mint 700-zal emelkedett.

A pervitint használók vannak a legtöbben a drogelvonókban
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A drogelvonókban a serkentő anyagokat, főleg a Pervitint használók vannak a legtöbben – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adataiból.

A kezelés alatt álló kábítószerfüggők száma hosszabb ideje emelkedik, és 2018-ban az NCZI adatai szerint 31%-kal több embert kezeltek drogfüggőség miatt, mint 2004-ben. A legtöbb beteg 30 és 39 év közötti. Számuk közel négyszeresére nőtt az elmúlt 15 évben. A 19 év alatti szerhasználók száma hosszabb ideje enyhén csökken.

Tavaly 1258 olyan drogfüggőt kezeltek, aki serkentő anyagot használ. 66 százalékkal többen voltak, mint egy évvel korábban. 96 százalékuk pervitinfüggő volt. Az ópiátokat használók száma 850-nel emelkedett ez év alatt, közülük 696 beteg heroint használt. A kezelt heroinfüggők száma 2004 és 2014 között csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi években ismét elemelkedni kezdett.

Ezzel szemben csökkent a kannabiszhasználók aránya. 643 függőt kezeltek, ami 100-zal kevesebb, mint az előző évben. Közülük 615-en marihuánát használtak.

A 3038 kábítószerfüggő több mint felét (1709) kezelték már korábban is. Az NCZI adatai szerint a heroinfüggők közül esnek vissza a legtöbben.

A legtöbb beteg a pozsonyi, a legkevesebb az Eperjesi régióban van.

„Ami a társadalmi-gazdasági mutatókat illeti, a kezelésre szorulók közül a munkanélküliek vannak a legtöbben, a drogfüggők között a legtöbb az érettségi nélküli, középfokú végzettségű férfi, majd az alapfokú végzettségű nő”

- tette hozzá Peter Blaškovitš, az NCZI vezérigazgatója.

A legtöbb beteg saját elhatározásából jelentkezett a kezelésre, vagy a család és a barátok kérésére (39,5 százalék), esetleg a bíróság rendelte el a gyógykezelést (25,4 százalék).

TASR