Peter Kažimír lesz a Szlovák Nemzeti Bank új igazgatója

2018. december 6. - 20:00 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) új igazgatója jövő márciustól Peter Kažimír (Smer-SD), a jelenlegi pénzügyminiszter lesz. A kormány erre vonatkozó javaslatát csütörtökön fogadta el a parlament.

Peter Kažimír lesz a Szlovák Nemzeti Bank új igazgatója
Fotó: Cséfalvay Á. András

A titkos szavazáson a 138 jelen lévő képviselő közül 86 támogatta Kažimír jelölését, negyvenen ellene voltak, tizenketten pedig tartózkodtak.

„A megnevezett jelölt minden kritériumnak és feltételnek megfelel, melyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen vezethesse a Szlovák Nemzeti Bankot” – áll a kormány parlament elé terjesztett javaslatában. Kažimírt az államfőnek kell kineveznie.

Jozef Makúch, az NBS jelenlegi igazgatója múlt héten jelentette be, hogy 2019. március 1-jével lemond. A médiában már hónapokkal ezelőtt felröppent a hír, hogy Makúch helyét Kažimír veheti át. A leköszönő igazgató nem nevezte meg a távozása konkrét okait. Hivatalos megbízatási ideje 2021-ig tartott volna.

A Pénzügyminisztérium a bejelentést követően arról tájékoztatott, hogy Kažimírt érdekli a pozíció. „A döntésem egyben azt is jelenti, hogy elhatároztam: befejezem az aktív politizálást. A pénzügyminiszteri hivatalt mindig szakmai tisztségnek tekintettem, melyet egyfelől nem lehet elválasztani a politikától, másfelől viszont folyamatosan erre kell törekedni. Igyekeztem ezt a kettőt egyensúlyba hozni. Az NBS igazgatójaként annak a lehetősége vonz, hogy a számok világában maradhatok” – fejtette ki Kažimír.

Az ellenzék bírálta a pénzügyminiszter jelölését az NBS élére. Szerintük politikailag nem független, hiszen a kormány tagja és hosszú ideje a legerősebb kormánypárt, a Smer-SD alelnöke.

A parlament csütörtökön jóváhagyta az NBS új igazgatóhelyettesére vonatkozó kormányjavaslatot is. Eszerint ezt a tisztséget Jozef Hudák fogja betölteni, miután az elnök kinevezte őt.

Az NBS banki tanácsának hat tagja van: az igazgató, a két igazgatóhelyettes és három másik tag. Jelenleg betöltetlen az egyik igazgatóhelyettes helye, Hudák ezt foglalja majd el.

Az ellenzék Hudák jelölését is bírálta. Szerintük ő sem független politikailag, mivel a koalíciós SNS párt tagja, ezen kívül szakmailag alkalmatlannak tartják erre a posztra.


(TASR)