Peter Kažimírt utolérte a múltja, lemondásra szólították fel az egykori smeres pénzügyminisztert

2021. augusztus 11. - 07:14 | Belföld

Egyre gyakrabban kerül szóba a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke, Peter Kažimír neve a Vámszedő (Mýtnik) nevű rendőrségi nyomozás kapcsán. Kedden Peter Kremský (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselők lemondásra szólították fel, amiért egykori pénzügyminiszteri ténykedése idején az ország egyik legkiterjedtebb és legmagasabb szintű korrupciós hálózata alakulhatott ki a beosztottjai, illetve a tárca alá tartozó szervek körében.

Peter Kažimírt utolérte a múltja, lemondásra szólították fel az egykori smeres pénzügyminisztert
Peter Kažimír (Archív felvétel - Cséfalvay Á. András)

Kažimír 2012-től 2019-ig töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, két évvel ezelőtt pedig akkor távozott onnét, amikor kinevezték a jegybank élére. Pénzügyminiszteri megbízatása idejét érinti a Vámszedő nevű akció, és a nyomozótisztek szerint a korrupciós hálózat nem működhetett a tárca legfelsőbb vezetésének jóváhagyása nélkül. A vizsgálat ugyanakkor Kažimírt egyelőre elkerüli. Ez összefügghet a jegybankelnök különleges pozíciójával, azt viszont egyelőre nem kommentálták az illetékesek, hogy ez valóban így van-e.

Kažimír mindenesetre tartja a távolságot. "Jegybankelnökként nem kívánok reagálni politikai nyilatkozatokra, és még kevésbé fogok azok alapján cselekedni" - fogalmazott Kažimír, aki jelenleg külföldön nyaral, de mint azt megüzente, hazatérése után önként elmegy egy kihallgatásra.

A volt pénzügyminiszter neve ugyanakkor nemcsak annak kapcsán merült fel, hogy vezetőként felelős azoknak a szerveknek működéséért, amelyek alá tartoznak, hanem konkrét korrupciós ügyben is. Kenőpénzek elfogadását említette vele kapcsolatban Michal Suchoba vállalkozó, aki az elektronikus pénztárgépekkel kapcsolatos szoftver beszállításában volt érdekelt. Ennek az ügynek a másik, még fontosabb koronatanúja pedig František Imrecze, az adóhatóság korábbi elnöke.

A Vámszedő harmadik körének gyanúsítottjai között van Radko Kuruc egykori pénzügyi államtitkár, valamint Lenka Wittenbergerová, Imrecze utódja is az adóhatóság éléről. Az egész ügy pedig az elektronikus pénztárgépek bevezetésének projektje körül bonyolódik, amelynek egyik legnagyobb híve éppen Kažimír volt 2014 nyarán. Ugyancsak a pénzügyminiszteri ténykedése alatt lett az adóhatóság bűnügyi részlegének vezetője Ľudovít Makó, aki ma a számos nyomozás fontos tanúja, és Imrecze helyettese Daniel Čech, aki pedig 200 ezer euró kenőpénz elfogadását ismerte be.

Šeliga, az egyik képviselő, aki Kažimír távozását követeli, egyenesen nekiszegezte a kérdést, tudott-e róla, hogy az eKasa projekt kapcsán kenőpénzek százezrei repkednek ide-oda.

"Ha pedig nem tudott róla, akkor hogy lehet az, hogy František Imrecze és társai ennek ellenkezőjét állítják?" - folytatta. Šeliga leszögezte, hogy Kažimír erről bizonyára tudott, vagy pedig miniszterként tudnia kellett volna.

A jegybankelnöknek egy további kérdésre is választ kellene adnia, mégpedig arra, hogyan tehetett szert a pozsonyi várdombon egy lukratív villára 240 ezer euróval olcsóbban, mint amennyiért azt korábban Miroslav Slahučka építész vállalkozó vásárolta 2013-ban. Slahučka ugyancsak a Vámszedő-akció egyik gyanúsítottja.

Az OĽaNO képviselője, Peter Kremský kijelentette, hogy amennyiben Kažimír nem távozik önként augusztus végéig, akkor a parlament pénzügyi bizottságának legközelebbi ülésén javaslatot tesz egy olyan határozat elfogadására, melyben felszólítanák a kormányt a visszahívására.

Hasonló véleményen van Marián Viskupič (SaS), a pénzügyi bizottság elnöke, aki szintén támogatna egy ilyen javaslatot, amennyiben a büntetőjogi szervek megkérdőjelezhetetlenül megállapítják Kažimír szerepét ebben a hálózatban.

Nem nyilatkozott viszont ezzel kapcsolatban Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter sem, aminek az is lehet az oka, hogy a kormánynak nem igazán van lehetősége leváltani a jegybankelnököt, amely különleges pozíciót élvez. Ezt a pozícióját az Európai Jegybank követeli meg az abszolút függetlenségének biztosítása érdekében. A vele kapcsolatos bármilyen nyomozati műveletet kivizsgálhatja az Európai Jegybank, és ezek közé tartozik például az is, ha beidézik kihallgatásra.

A jegybankelnököt a kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, visszahívása viszont csak bizonyos feltételek mellett lehetséges, például ha jogerősen elítélik szándékos bűncselekményért, tehát elveszti feddhetetlenségét. Ehhez képest Kažimírt egyelőre semmivel nem is gyanúsítják.

(Denník N)